De aceasta zi libera pot sa beneficieze, la cerere, doar parintii sau, acolo unde este cazul, reprezentantii legali ai copiilor. Iar angajatorii sunt indreptatiti sa decida daca platesc sau nu drepturile salariale aferente. "Persoanele (...) au dreptul la liber, in conditiile prevazute de prezenta lege, pentru ingrijirea sanatatii copilului, fara obligatia angajatorului de a plati drepturile salariale aferente", scrie in actul normativ, fiind subliniat ca dreptul este strans legat de calitatea de asigurat in sistemul asigurarilor sociale de stat.
Potrivit documentului, pentru a solicita angajatorilor ziua libera pentru ingrijirea sanatatii copiilor, parintii vor trebui sa depuna o cerere scrisa cu minimum 15 zile inainte de vizita la medic.
In functie de numarul de copii, angajatorii pot acorda una sau doua zile libere. Daca o familie are unul sau doi copii, parintii au dreptul la o zi libera, insa daca au trei sau mai multi, vor primi doua (consecutive sau separate, in functie de cum decide angajatorul).
Tinand cont de toate aceste aspecte, dar luand in calcul si faptul ca doar unul dintre parinti poate cere acordarea zilei libere intr-un an, este cu adevarat utila acordarea acesteia?
Argumente PRO:
1. Sanatatea copiilor trebuie sa fie o prioritate pentru parinti, astfel ca efectuarea unui control si verificarea starii de sanatate a celor mici trebuie sa reprezinta o necesitate. Cum ziua libera nici nu se poate reporta, parintii ar trebui sa profite de aceasta reglementare.
2. Parintii nu sunt constransi, conform noilor prevederi, sa apeleze doar la medicii din sistemul public de sanatate. Astfel, acestia au si varianta efectuarii controalelor pentru copii in institutii private, lucru agreat de multi dintre salariatii cu copii.
Argumente CONTRA:
1. Actul normativ stabileste ca angajatorul nu are obligatia de a plati drepturile salariale aferente zilei in care parintele merge cu copilul la medic. Astfel, multi pot considera legea inutila, pentru ca atat timp cat ziua respectiva nu este platita de angajator, aceasta devine sinonima cu o zi de concediu fara plata.
2. Cererea parintilor pentru acordarea zilei libere trebuie depusa cu minimum 15 zile inainte de vizita la medic. Practic, controlul medical trebuie programat din timp, actul normativ stabilind ca este vorba de o verificare a starii de sanatate, nu de o situatie urgenta. Multi parinti ar fi preferat sa beneficieze de ziua libera in orice moment ar fi fost nevoiti – spre exemplu, atunci cand copilul se imbolnaveste, lucru care nu poate fi prevazut sau anticipat din timp.
Voi, cititorii nostri, ce parere aveti? Gasiti utila aceasta reglementare?
Comentarii articol (6)