Mircea Cartarescu a primit premiul pentru literatura europeana luni, la Salzburg, in cadrul unei ceremonii desfasurate la Haus fur Mozart.
Scriitorului i-a fost oferita distinctia pentru intreaga sa opera si recunoasterea internationala de care se bucura, dupa ce in luna aprilie fusese desemnat castigatorul premiului de stat al Austriei pentru literatura europeana, in valoare de 25.000 de euro, pentru intreaga opera literara.
Cartarescu nu este de altfel primul roman care primeste distinctia, Eugene Ionesco fiind primul autor din Romania recompensat cu acest premiu literar, in 1970.
La finalul ceremoniei, Mircea Cartarescu a declarat ca nu si-a abandonat niciun moment convingerile artistice si atasamentul fata de radacinile sale, arta europeana.
2) Podoabe dacice recuperate, expuse la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR)
Un numar de 18 obiecte de podoabe dacice, de o valoare exceptionala datorita raritatii lor, precum si a starii foarte bune de conservare, au fost recuperate de statul roman si au intrat in colectia MNIR din Bucuresti.
Potrivit directorului MNIR, Ernest Tarnoveanu, tezaurul contine, "pe de-o parte, podoabe dacice de o mare frumusete, printre care cel mai frumos colan dacic pe care il are vreun muzeu in acest moment in lume, si piese intregi si functionale".
Piesele apartin culturii clasice dacice si pot fi admirate in aceste zile la MNIR de pe Calea Victoriei din Bucuresti, acolo unde sunt expuse timp de o saptamana.
14 productii au intrat in cursa pentru a deveni propunerea Romaniei pentru o nominalizare la categoria "cel mai bun film strain" la editia din 2016 a premiilor Oscar.
Printre acestea se regasesc pelicule precum “Cel ales” de Cristian Comeaga, “Poarta Alba” de Nicolae Margineanu, “Comoara” de Corneliu Porumboiu sau “De ce eu?” de Tudor Giurgiu.
Propunerile fiecarei tari participante trebuie sa fie primite de Academia de film americana pana la data de 1 octombrie a anului in curs. Fiecare tara poate avea o singura propunere.
Potrivit regulamentului, productiile eligibile la categoria "cel mai bun film intr-o limba straina" trebuie sa fie lungmetraje produse in afara Statelor Unite ale Americii, cu un dialog preponderent intr-o alta limba decat engleza.
4) Trupa Voltaj sustine un turneu national
Trupa Voltaj va sustine turneul "Din toata inima", in perioada august - octombrie, in mai multe orase din tara, precum Navodari, Targu-Mures, Botosani sau Sibiu. Turneul se va incheia cu un concert simfonic, sustinut pe 16 octombrie, la Sala Palatului din Bucuresti.
Toata incasarile de la spectacolul din Bucuresti vor fi donate copiilor defavorizati, prin intermediul mai multor asociatii.
Exista intotdeauna speranta. Chiar si intr-o tara in care realitatea e impovaratoare, iar oamenii gasesc mai usor motive pentru a se cufunda in ofuri coplesitoare. Nu e simplu sa fii optimist in Romania, insa nici imposibil nu este. Trebuie doar sa te incapatanezi suficient de tare ca sa descoperi experientele pozitive, lucrurile bune, realitatile fericite. In weekend noi va prezentam cel putin o stire pozitiva din Romania. Ca sa intelegem ca realitatea are mereu si o valenta de care merita sa ne bucuram. Alte motive de bucurie mai gasiti aici.
Comentarii articol (1)