Avem în vedere un studiu simplu dar deosebit de complicat în același timp din punctul de vedere al TVA.
Societatea Alfa SRL livrează bunuri în valoare de 10.000 lei + TVA pentru care încasează un avans de 30% la data semnării contractului de vânzare. Este obligată această societate să factureze cu TVA avansul?
Din punct de vedere normativ, prevederile de la art. 134^2 din Codul fiscal stabilesc că exigibilitatea (colectarea) TVA intervine la data la care se încasează un avans. Avansurile reprezintă o plată parțială sau integrală a contravalorii bunurilor/serviciilor, încasată înainte de livrarea bunurilor/prestarea serviciilor. În acest sens, societatea are obligația să emită o factură și să colecteze TVA pentru acest avans încasat.
Ce se întâmplă în cazul avansurilor încasate de la clienți din alte state membre pentru livrări intracomunitare de bunuri?
În practică se emite o factură la data încasării avansului, factură ce nu are implicații fiscale deoarece și avansul este scutit de TVA. Cu toate acestea, societatea este scutită de emiterea facturii conform norme pentru art. 155 alin. (16) din Codul fiscal, regăsite la pct. 72 alin. (1) din HG nr. 44/2004 cu modificări ulterioare, după cum urmează:
„ART. 155 al. 16
72. (1) Persoana impozabilă nu are obligaţia de a emite facturi conform art. 155 din Codul fiscal pentru avansurile încasate în legătură cu o livrare intracomunitară de bunuri efectuată în condiţiile art. 143 alin. (2) din Codul fiscal.”.
În concluzie, avansurile pentru livrări de bunuri sau prestări de servicii încasate pentru livrări de bunuri sau prestări de servicii pe teritoriul național vor trebui facturate deoarece sunt în sfera TVA. Avansurile încasate de la clienți pentru livrări intracomunitare de bunuri scutite de TVA se pot factura doar în mod opțional, prin decizia societății.
Comentarii articol (0)