avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... diferenta tva
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

diferenta tva

am platit integral costul unui autoturism marca Wolswagen in luna mai .dilerul imi mai cere diferenta de tva .Este corect?X-(X-(
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 11:09, 31 Iulie 2010
Este corect !

BAZA LEGALA:
Daca ati platit integral autoturismul in luna mai 2010, aceasta plata se considera o plata in avans, dar daca livrarea ( facura) s-a facut dupa 01 iulie 2010, din punctul de vedere al Codului fiscal:
- faptul generator are loc la "DATA LIVRARII BUNURILOR" (art.134);
- iar exigibilitatea TVA intervine la data la care are loc faptul generator art.134 indice 2,
ADICA SE FACTUREAZA CU TVA 24%.

NOTA:
Probabil ca dvs. va raportati la exceptiile (derogarile) de la lit. b), alin.(2) al art.134 indice 2, care prevede ca exigibilitatea intervine:
"b) la data la care se incaseaza avansul, pentru platile in avans efectuate inainte de data la care intervine faptul generator."

INSA INTERPRETAREA LEGALA ESTE URMATOAREA:
- in luna mai 2010 vi s-a facturat avansul cu TVA 19%, dar faptul generator nu a avut loc (= nu s-a livrat masina), dupa 01 iulie 2010 vi s-a livrat masina (= a avut loc faptul generator) si vi se va factura masina cu TVA 24%.

Pe factura de livrare a autoturismuli se va mentiona , printre altele:
- valoarea masinii, sa zicem, 100.000 lei cu TVA 24% 24.000 lei;
- iar pe aceiasi factura va aparea cu semnul minus avansul,
adica - 100.000 lei si - 19.000 lei
_____________________________________________________
- rest de plata 5.000 lei.

Cu alte cuvinte vi se va factura masina dupa 01 iulie 2010 cu TVA 24%.
Din pacate pentru dvs, asa prevede Legea 571/2003 Codul fiscal.

Dar puteti negocia cu dealer-ul sa suportati diferenta de TVA amandoi avand in vedere ca din mai 2010 pana la data livrarii el s-a folosit de banii dvs. (negociati, negiciati, negiciati !)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva 24% in loc de 19% ? bullred bullred Am comandat o masina acum cateva zile si am primit un \"Bon de Comanda\" in care se specifica partile contractante, adica fabrica masinii (Dacia) si eu, ... (vezi toată discuția)
Cum se plica prevederea majorarii tva la un contract de cumparare autoturism la care plata integrala s-a facut inainte de 01.iulie 2010 Dan STANESCU-BELLU Dan STANESCU-BELLU In calitate de persoana juridica am incheiat cu un dealer auto in luna aprilie un contract de cumparare autoturism cu termen de livrare masina in 15 ... (vezi toată discuția)
Calculare tva bratubotan bratubotan Buna ziua, Va solicit mai multe raspunsuri autorizate la urmatoarea problema: Sunt adm. la o asoc. de propr. iar astazi cand am ... (vezi toată discuția)