In calitate de persoana juridica am incheiat cu un dealer auto in luna aprilie un contract de cumparare autoturism cu termen de livrare masina in 15 septembrie iar plata am facut-o integral in 2 transe inainte de 01 iulie 2010, facturile emise de dealer avand regimul de facturi de avans.
In contract, asa cum procedeaza toti dealerii auto, exista stipulata o clauza care prevede ca daca pe perioada derularii contractului apar schimbari de natura fiscala, diferentele de costuri vor fi suportate de cumparator. Dealerul va emite factura finala dupa intrarea masinii in tara (provine din Japonia), factura in care se va mentiona seria de caroserie a autoturismului.
Exista o posibilitate de a nu fi obligat sa platesc diferenta de crestere de TVA cu ocazia ridicarii autoturismului?
dealerul a procedat corect, regularizand facturile de avans, chiar daca a fost avans integral si aplicand cota de tva in vigoare la data faptului generator, adica la momentul livrarii efective a masinii.
Intrebarea dvs.: "Exista o posibilitate de a nu fi obligat sa platesc diferenta de crestere de TVA cu ocazia ridicarii autoturismului?" Raspuns:
NU ! Baza legala:
Din punctul de vedere al Codului fiscal:
- faptul generator are loc la "DATA LIVRARII BUNURILOR" (art.134);
- iar exigibilitatea TVA intervine la data la care are loc faptul generator art.134 indice 2,
ADICA SE FACTUREAZA CU TVA 24%.
De apreciat raspunsul foarte concis si corect al lui DANIKE !
Opiniile Dvs. (Dl.@danike si Dl.@suteual) sunt ale unor fiscalisti si exprima obligatiile legale ale Dealer-ului (ce anume trebuie el sa faca, dpdv fiscal).
Pentru a se vedea drepturile/obligatiile Cumparatorului, speta trebuie analizata juridic, plecand de la prevederile contractului de vanzare-cumparare.