Decontul special de TVA formular 301 se depune numai de către societățile ce nu sunt înregistrate în scopuri de TVA. Dacă acestea efectuează achiziții la care datorează TVA va depune decontul special 301 până pe data de 25 a lunii următoare celei în care a efectuat astfel de achiziții. Plata TVA trebuie efectuată către buget până la aceeași dată.
În ce situații se datorează plata TVA pentru achiziții de către societățile neînregistrate în scopuri de TVA?
În România se datorează plata TVA de către societățile neînregistrate în scopuri de TVA când:
1. efectuează achiziții intracomunitare de mijloace de transport noi;
2. efectuează achiziții intracomunitare de produse accizabile (alcool, tutun, produse petroliere etc.);
3. achiziționează intracomunitar bunuri de larg consum ce nu sunt mijloace de transport noi și nici produse accizabile în valoare mai mare de 10.000 EUR, plafon anual la cursul de la data aderării, respectiv 34.000 lei.
Această situație este cea mai des întâlnită și putem exemplifica printr-o achiziție intracomunitară de rechizite sau achiziție intracomunitară de echipamente electrocasnice.
În acest caz, societatea beneficiază într-un plafon anual de scutirea de TVA pentru achiziții de 34.000 lei. În momentul în care achiziția depășește 34.000 lei, societatea trebuie să se înscrie în Registrul Operatorilor Intracomunitari, trebuie să solicite codul special de TVA și datorează TVA în România pentru valoarea achiziției ce depășește 34.000 lei.
Obținerea codului special de TVA nu transformă societatea în plătitor de TVA în înțelesul clasic. Codul special de TVA se comunică furnizorului din celălalt stat membru și permite depunerea declarațiilor.
4. se efectuează achiziții intracomunitare de servicii cu caracter general pentru care se consideră locul prestării de servicii în România din punctul de vedere al TVA, cum ar fi achizițiile de servicii de consultanță, management, servicii juridice, servicii informatice, servicii de contabilitate și alte servicii similare. În acest caz, societatea are obligația plății TVA pentru achizițiile de servicii efectuate de furnizori din alte state membre.
5. se efectuează achiziții de servicii de la furnizori din state ce nu aparțin Comunității Europene, state terțe, pentru care se consideră locul prestării de servicii în România din punctul de vedere al TVA, cum ar fi achizițiile de servicii de consultanță, management, servicii juridice, servicii informatice, servicii de contabilitate și alte servicii similare. În acest caz, societatea are obligația plății TVA pentru achizițiile de servicii efectuate de furnizori din state terțe.
Din punct de vedere normativ, toate aceste situații sunt reglementate de art. 156^3 din Codul fiscal, ce enumeră punctual obligația depunerii decontului special de TVA și obligația plății TVA.