Prepararea, comercializarea si distribuirea alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor este interzisa in incinta unitatilor de invatamant inca din 2008, potrivit Legii nr. 123/2008 pentru o alimentatie sanatoasa in unitatile de invatamant preuniversitar.
"In cuprinsul dispozitiilor prezentei legi, sub denumirea aliment nerecomandat prescolarilor si scolarilor se intelege un aliment cu un aport substantial de compusi cu efect daunator sanatatii, ca grasimi, sare, zahar, indulcitori, aditivi alimentari, in detrimentul compusilor cu efect benefic, cum ar fi fibre, vitamine, minerale", scrie in actul normativ.
Mai exact, asa cum prevede Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 1563/2008, este vorba de alimente nesanatoase precum prajiturile, bomboanele, hamburgerii, pizza, produsele de patiserie, cartofii prajiti, mezelurile grase, chipsurile, branzeturile sarate, biscuitii sarati, precum si orice tip de bauturi racoritoare (in afara de apa potabila/minerala).
Prin urmare, in scoli trebuie sa fie promovata o alimentatie adaptata varstei, cu meniuri ce asigura un aport caloric si nutritiv conform recomandarilor MS.
Nota: Interdictia referitoare la alimentele nesanatoase nu este valabila doar pentru scolile de stat si particulare, ci si pentru centrele de vacanta, unitatile ce asigura servicii similare, cresele si unitatile pentru gazduirea elevilor dupa terminarea programului scolar.
Argumente PRO:
1. Interdictia de a prepara, vinde si distribui alimente nesanatoase in scoli este benefica pentru elevi. Autoritatile trebuie sa incurajeze alimentatia sanatoasa de la o varsta cat mai frageda. In acest fel, copiii se gasesc intr-un mediu optim pentru cresterea, dezvoltarea si mentinerea sanatatii in colectivitati.
2. Profesorii si colegii de clasa au un rol destul de important in crearea obiceiurilor. Din acest motiv, unitatile de invatamant reprezinta locuri ideale pentru a incuraja elevii sa adopte obiceiuri alimentare bune de lunga durata, nu doar pentru cativa ani. Pe deasupra, copiii care au o alimentatie sanatoasa sunt mult mai capabili sa aiba performante scolare, ceea ce ajuta nu doar elevii, ci si unitatile de invatamant.
Argumente CONTRA:
1. Scopul principal al unitatilor de invatamant este sa educe, nu sa ia decizii in locul elevilor. Chiar daca autoritatile vor sa se asigure ca elevii au o alimentatie sanatoasa la dispozitie, mult mai buna ar fi o educatie adecvata in acest sens. De exemplu, printr-un curs obligatoriu referitor la importanta si avantajele nutritiei sanatoase, la care sa fie invitati si parintii.
2. Interzicerea mancarurilor nesanatoase in scoli este ineficienta prin simplul fapt ca elevii pot oricand sa aduca astfel de alimente de acasa sau de la magazinele din preajma unitatilor de invatamant. Doar pentru ca exista o asemenea interdictie in scoli nu inseamna automat ca elevii vor dori brusc sa aiba o alimentatie sanatoasa. Inainte de toate, acestia trebuie sa primeasca o educatie alimentara corecta din partea familiilor lor.
Voi ce parere aveti? Mancarurile nesanatoase trebuie sau nu sa fie interzise in scoli?
Comentarii articol (4)