Datele de trafic ale abonatilor, pe care le pastreaza in prezent operatorii de telefonie si internet, vor fi stocate timp de maximum trei ani.
Propunerea legislativa stabileste ca datele de trafic ale abonatilor si utilizatorilor, care sunt prelucrate si pastrate de catre operatorii de telefonie si internet, vor fi sterse sau anonimizate la momentul la care acestea nu vor mai fi necesare la transmiterea comunicarilor, insa nu mai tarziu de trei ani de la momentul efectuarii comunicarii.
In acelasi timp, regulile aprobate prevad ca aceste date vor fi accesate doar in baza unei autorizari judecatoresti.
Detalii AICI.
Modificarile succesive ale Codului fiscal din acest an au lasat in suspans aplicarea unor prevederi care, desi ar fi trebuit completate prin legislatie secundara, nu sunt nici pana acum clarificate.
Astfel, din cauza reglementarilor ambigue, exista riscul ca unii contribuabili sa plateasca impozite suplimentare.
Schimbarile au impact in ceea ce priveste stabilirea impozitelor, taxelor si contributiilor in urma unui control caci, in cazul veniturilor nerezidentilor, de exemplu, cota de impozit urca la 50% daca o tranzactie nu este luata in considerare de Fisc.
Mai multe informatii gasiti in acest articol.
Conditiile pentru inregistrarea in scopuri de TVA au fost modificate la finalul lunii iulie, astfel incat in prezent, firmele care solicita pentru prima data inregistrarea in scopuri de TVA pot fi respinse de ANAF, fara verificari suplimentare.
Concret, daca reprezentantul legal al firmei care solicita inregistrarea ca platitor de TVA nu furnizeaza corect si complet datele solicitate in cadrul acestei proceduri si nu clarifica intentia si capacitatea persoanei impozabile de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA, inspectorii Fiscului vor putea sa respinga cererea de inregistrare in scopuri de TVA, urmand a intocmi si un referat in acest sens.
In plus, si Formularul 088, necesar inregistrarii in scopuri de TVA, a suferit modificari, despre care puteti citi AICI.
Deplasarile zilnice de la domiciliu la primul client sau de la ultimul client la domiciliu constituie timp de lucru, nu de repaus, potrivit Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).
Practic, judecatorii CJUE au decis ca in astfel de situatii, salariatii se afla la dispozitia angajatorului, intrucat ei nu isi pot petrece acest timp dupa bunul plac.
Detalii AICI.
Din 2016, atunci cand prevederile noului Cod fiscal vor intra in vigoare, cetatenii romani sau straini care vor cumpara proprietati pe teritoriul Romaniei care nu valoareaza mai mult de 450.000 de lei (aproximativ 100.000 de euro), vor beneficia de o cota de TVA redusa la 5%.
Prevederea exista si in legislatia actuala, doar ca suma maxima pentru care se aplica TVA de 5% la achizitia unei locuinte este de 380.000 lei, aproximativ 85.000 de euro.
Aflati din acest material ce locuinte beneficiaza de TVA redus, cine le poate achizitiona, dar si ce impact vor avea, potrivit specialistilor, noile dispozitii asupra pietei imobiliare din Romania.
Noi reglementari in ceea ce priveste colectarea contributiilor de asigurari sociale de sanatate (CASS) au intrat in vigoare saptamana aceasta.
Masurile introduse de ANAF vizeaza persoanele care realizeaza venituri din chirii si se refera la schimbarea deciziei de impunere pe baza careia contribuabilii platesc aceasta contributie.
In plus, un nou formular fiscal a fost introdus in circuitul birocratic. Este vorba despre Formularul 632, declaratie utilizata de inspectorii ANAF pentru anularea obligatiilor de plata a CASS.
Detalii suplimentare, AICI.
Elevii care aleg sa nu frecventeze religia au la dispozitie doua variante pentru petrecerea timpului in care colegii lor se afla la orele acestei discipline.
Astfel, copiii pot desfasura in aceste intervale de timp doar activitati stabilite de fiecare scoala, prin propriul regulament.
De asemenea, copiii pentru care scoala n-a putut sa asigure conditiile necesare pentru a participa la orele de religie, pot cere sa frecventeze orele de religie ale altor culte.
Puteti citi AICI mai multe informatii despre acest subiect.
Noul Cod fiscal, ale carui prevederi se vor aplica din 1 ianuarie 2016, aduce modificari importante pentru persoanele fizice autorizate, persoanele care obtin venituri din profesii liberale sau din drepturi de proprietate intelectuala.
Spre exemplu, definitia veniturilor din activitati independente a fost modificata, iar noi cheltuieli ce pot fi deduse integral au fost introduse.
De asemenea, de la anul, veniturile din activitati independente vor fi incluse in categoria veniturilor asupra carora se aplica contributia la asigurarile sociale (CAS), chiar daca se obtin si venituri de natura salariala.
Aflati de AICI care sunt cele mai importante modificari care vizeaza activitatile independente.
Persoanele care vor sa capete dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice din Romania trebuie sa sustina examenul pentru obtinerea permisului auto, care consta intr-o proba teoretica si una practica.
In acest sens, noi prevederi se vor aplica incepand cu data de 5 octombrie.
Concret, de la aceasta data, persoanele care vor trece cu succes de proba teoretica vor putea sustine proba practica de mai multe ori, in cazul in care o pica, in perioada de valabilitate a cursurilor absolvite. Pentru acest lucru, candidatii vor fi nevoiti sa achite taxa de examinare si sa faca cel putin inca sase ore suplimentare de pregatire practica.
Toate detaliile, AICI.
Vara viitoare, admiterea absolventilor de clasa a VIII-a la liceu se va desfasura dupa aceleasi reguli ca in ultimii ani, potrivit unui act normativ al ministrului educatiei.
Astfel, nota cu care absolventii de gimnaziu vor intra la liceu va fi media ponderata dintre media generala la evaluarea nationala, care are o pondere de 75%, si media generala de absolvire a claselor V-VIII, care are o pondere de 25% in calculul mediei de admitere.
Totodata, elevii care vor sa urmeze cursurile unui liceu cu profil bilingv, si care detin un certificat care dovedeste competente lingvistice, nu vor mai sustine examenul la limba straina respectiva, urmand a primi direct nota 10.
Calendarul admiterii in invatamantul liceal de stat pentru anul scolar 2016-2017 poate fi consultat AICI.
Comentarii articol (0)