Dobanda ce trebuie platita proprietarilor de masini la restituirea taxei de prima inmatriculare, a taxei pe poluare sau a taxei pentru emisiile poluante a fost stabilita de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).
Astfel, nivelul dobanzii este cel prevazut de Codul de procedura fiscala, si anume 0,03% pentru fiecare zi de intarziere de la data platii taxei auto.
Hotararea este valabila strict pentru persoanele care au obtinut in instanta dreptul de a primi inapoi taxa auto achitata in baza legislatiei vechi.
Pe larg despre acest subiect, AICI.
Noul Cod fiscal, ce va intra in vigoare la 1 ianuarie 2016, a fost deja modificat, ca urmare a unei OUG publicate la jumatatea saptamanii in Monitorul Oficial.
Concret, actul normativ dispune ca pana la 7 noiembrie, consiliile locale trebuie sa stabileasca nivelurile impozitelor si taxelor locale aplicabile pentru 2016.
In cazul consiliilor locale dizolvate, taxele de la anul vor fi stabilite, conform noilor prevederi, de primar, secretarul unitatii teritorial-administrative sau de catre o alta persoana desemnata.
Detalii AICI.
Din august incepand, ANAF verifica romanii cu venituri mari care nu isi pot justifica averea.
Controalele desfasurate de Fisc ar putea fi afectate de o decizie publicata joi de CJUE, care stabileste ca persoanele ale caror date cu caracter personal fac obiectul transmiterii si prelucrarii intre doua autoritati ale administratiei publice a unui stat membru trebuie sa fie informate in prealabil, lucru care nu s-a intamplat pana acum.
Cititi in acest articol informatii despre litigiu si solitia judecatorilor europeni.
Persoanele fizice autorizate (PFA), intreprinderile individuale (II) si intreprinderile familiale (IF) ar putea avea noi reguli de respectat pentru a putea desfasura activitati economice, potrivit unui proiect de act normativ aflat pe lista de vot final a Camerei Deputatilor.
Reglementarile prevazute sa intre in vigoare stabilesc, printre altele, ca PFA nu vor putea incheia relatii contractuale cu persoane fizice, asa cum se intampla in prezent.
Totodata, PFA vor putea sa ceara autorizare de functionare pentru cel mult trei clase de activitate.
Aflati de AICI despre toate modificarile ce urmeaza sa fie adoptate de parlamentari.
Din 2016, consiliile locale vor putea majora impozitul pe cladiri si impozitul pe teren cu pana la 500% pentru cladirile si terenurile neingrijite, situate in intravilan. Prevederile, cuprinse in Noul Cod fiscal, ii obliga practic pe proprietari sa investeasca in renovari, astfel incat proprietatile lor sa nu fie incadrate in categoria celor neingrijite sau degradate.
Totodata, criteriile de incadrare in categoria cladirilor si terenurilor neingrijite vor fi stabilite tot de consiliile locale.
Aceleasi prevederi sunt valabile si pentru proprietarii care nu isi vor lucra terenurile agricole timp de doi ani.
Detalii AICI.
Numarul total de automobile ale grupului Volkswagen care au fost inmatriculate in Romania si care ar putea fi rechemate in service pentru rezolvarea problemei dispozitivului de manipulare a emisiilor poluante a fost anuntat de Ministerul Transporturilor (MT).
Concret, este vorba de 105.000 de astfel de autovehicule.
De asemenea, dealerii grupului german au, in prezent, aproximativ 300 de masini nevandute, pentru care RAR nu mai elibereaza carti de identitate pana la rezolvarea problemelor.
Detalii AICI.
Studentii care vor sa-si faca o afacere proprie ar putea sa fie scutiti de plata taxelor pentru infiintarea persoanei fizice autorizate (PFA) sau a intreprinderii individuale (II), potrivit unui proiect de act normativ aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor.
Pentru a beneficia de gratuitate, studentii trebuie sa fie cel putin in anul II de studiu, integralisti, si mai tineri de 30 de ani.
Totusi, pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Camera Deputatilor si promulgat de presedintele tarii.
Detalii AICI.
Norma de hrana pentru angajatii din Ministerul de Interne (MAI) si cei ai Ministerului Apararii Nationale (MApN) a fost majorata, pentru a doua oara in ultimele luni.
Concret, de la 1 octombrie, norma de hrana acordata politistilor si militarilor este de 32 lei/zi, mai mare cu sapte lei decat cea acordata pana acum.
Cititi AICI mai multe.
De la anul, ANAF se va reorganiza in scopul consolidarii structurii organizatorice si a optimizarii activitatii institutiei
Astfel, din 2016 va functiona, in subordinea ANAF, Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili, ca organ fiscal cu personalitate juridica si buget propriu.
In plus, va fi infiintata o Directie de Executari Silite, care se va ocupa, printre altele, de valorificarea bunurilor sechestrate.
Si numarul total de posturi alocat ANAF va fi suplimentat, o mie de oameni urmand sa fie angajati in structurile institutiei.
Detalii AICI.
Din 1 octombrie, salariile si sporurile personalului din sistemul public de sanatate au crescut cu 25%.
Pe langa salarii, majorarea se aplica, de asemenea, pentru sporuri, indemnizatii, compensatii si alte elemente ale sistemului de salarizare.
Aflati din acest articol cine beneficiaza efectiv de aceasta majorare.
Comentarii articol (0)