Sa-ti privesti copilul in timp ce face o convulsie febrila si sa nu stii cum sa-l ajuti…Aceasta este poate una dintre cele mai mari temeri cu care se poate confrunta un parinte. Iata ce spun medicii specialisti astfel incat atunci cand apare o asemenea situatie sa stim cum sa procedam cel mai bine in interesul copilului.
Convulsii febrile: ce sunt si cum apar
In general, aceste convulsii febrile apar atunci cand copilul se confrunta cu febra mare, cand temperatura creste peste 39 de grade Celsius. Dar s-au intamplat cazuri si la temperaturi mai mici, in functie de pragul convulsivant al fiecaruia.
Pot face convulsii copiii cu varste cuprinse intre o luna si sase ani, intr-un context febril, dar fara o infectie a sistemului nervos central, ne informeaza dr. Ana Miron, medic specialist neurologie pediatrica la clinica Medis.
O convulsie care a durat mai putin de 15 minute si nu s-a repetat intr-un interval de 24 de ore nu are urmari neurologice asupra copilului.
De retinut faptul ca nu toti copiii cu febra ajung sa faca o convulsie febrila si nu toate convulsiile sunt periculoase. Parintii trebuie sa fie atenti si la aspectul crizei pentru a explica medicului.
Convulsii febrile la copii: cum se acorda primul ajutor
Medicul neurolog sfatuieste parintele sa actioneze cu calm. Iata care sunt pasii care trebuie parcursi in mijlocul unei convulsii febrile:
- Se va monitoriza ora, medicul are nevoie sa stie durata si aspectul crizei.
- Se vor degaja toate elementele vestimentare din jurul gatului, se vor deschide nasturii pentru a elibera caile respiratorii.
- Se va plasa copilul in pozitie laterala pentru a preveni aspiratia in caz de hipersalivare sau de varsatura. Astfel nu exista niciun risc de a-si inghiti limba.
- Nu se va forta deschiderea gurii! Daca folositi o lingura sau alte obiecte metalice, riscati sa lasati copilul fara dinti, iar daca bagati degetele, puteti sa va raniti grav.
- Nu se da niciun medicament in timpul crizei pentru ca exista risc de aspiratie si de sufocare.
Tratament post-criza
„Daca episodul dureaza 2-3 minute, iar in farmacia familiei exista astfel de medicamente, se poate administra diazepam desitin tub rectal – dozajul este in acord cu varsta si greutatea copilului”, mai spune neurologul. Bineineteles, cel mai bine este ca orice tratament medicamentos sa fie administrat la recomandarea medicului.
Dupa terminarea crizei se vor administra medicamente pentru scaderea febrei, dar se poate apela si la masuri fizice precum impachetarile.
Convulsii febrile: riscuri si statistici
Riscul de a dezvolta convulsii este mai mare la copiii sub un an si la cei a caror parinti au facut si ei convulsii in copilarie. De asemenea, virozele si infectiile respiratorii cresc incidenta lor.
Insa cea mai mare temere este legata de dezvoltarea epilepsiei. Riscul este destul de mic, de 2%, iar acest diagnostic poate fi luat in considerare dupa ce se analizeaza si alti factori, ne asigura medicul neurolog pediatru:
- daca copilul are o dezvoltare psihomotorie anormala in antecedente;
- daca are anomalii structurale cerebrale;
- daca a prezentat o criza convusiva mai complexa, de peste 15 minute;
- daca are rude de gradul I cu epilepsie.
Pentru ceilalti copii, care nu sunt in situatiile descrise mai sus, probabilitatea de a face epilepsie este de 1%.
In general, jumatate dintre copiii care ajung la camera de garda a spitalelor din cauza convulsiilor, au febra mare.
„Cel mai important lucru pe care ar trebui sa-l inteleaga parintii este sa nu mai vina la urgente fara sa dea mai intai un antitermic – supozitor, sirop”, a declarat si dr. Nicoleta Simona Branzea, medic specialist pediatru.
Pana la varsta de trei ani, intre 5 si 7% dintre copii prezinta convulsii, fie ele febrile sau de alta natura. De ce exista acest risc, la o varsta atat de frageda? Iata explicatia specialistului neurolog: „Creierul este mai excitabil pentru a putea invata mai mult.”
Comentarii articol (4)