O febră apărută din cauza unor infecții virale sau bacteriene, chiar dacă e ridicată, este puțin probabil să provoace leziuni cerebrale. Medicii spun că febra ridicată ca urmare a supraîncălzirii este un real motiv de îngrijorare. Când să fii atent și la ce?
Nu este neobișnuit ca un copil bolnav să aibă febră 40 sau 40,5 grade Celsius. Dar ca febra să cauzeze leziuni cerebrale ar trebui să ajungă la 42 de grade Celsius, ceea ce se întâmplă rar. Se poate întâmpla acest lucru dacă un copil rămâne închis într-o mașină încinsă ori dacă este îmbrăcat prea gros când are febră.
Ce înseamnă febră mare
O temperatură mai mică de 38 de grade Celsius nu înseamnă febră. Vorbim de febră atunci când temperatura corpului depășește 38 de grade Celsius. Între 38 și 39 de grade Celsius spunem că avem o febră ușoară. Unii medici o numesc „febră bună”, pentru că bacteriile se înmulțesc la 37 de grade Celsius, iar creșterea temperaturii corpului peste 38 este semnul că organismul este sănătos și acționează normal pentru a mobiliza leucocitele să producă anticorpi. Peste 39 de grade Celsius se numește febră mare și e nevoie să intervenim pentru a o scădea. Ce este peste 40 de grade Celsius este o febră periculos de mare, care necesită asistență medicală de urgență.
Convulsiile febrile nu provoacă leziuni cerebrale
Încercați să nu vă panicați când copilul face febră. Când apare febra pe fundalul unei infecții virale sau bacteriene, este puțin probabil să provoace leziuni cerebrale, spun medicii. Nici chiar convulsiile febrile care apar la copii nu provoacă daune permanente. Cu o incidență ridicată între 12 și 18 luni, acestea afectează frecvent și copiii cu vârste cuprinse între șase luni și cinci ani. Convulsiile febrile reprezintă o afecțiune benignă care rareori duce la leziuni cerebrale, arată o revizuire recentă, din 2022. Cu toate acestea, ele provoacă stres și suferință emoțională părinților, care pot crede că moartea copilului lor va avea loc în timpul crizei.
Supraîncălzirea poate provoca leziuni cerebrale
Ar trebui să îți faci grijă de o febră mare atunci când aceasta este provocată de o supraîncălzire a organismului, scrie verywellhealth.com. Hipertermia, încălzirea corpului, se poate întâmpla când copilul petrece mai mult timp (chiar și câteva zeci de minute) într-un spațiu închis, neventilat, în plin soare (cum ar fi într-o mașină încinsă ori în căruciorul acoperit), ori când e îmbrăcat prea gros și face febră. Se întâmplă asta pentru că organismul nu-și mai poate regla temperatura. În astfel de situații, oboseală termică sau accidentul vascular cerebral sunt posibile.
Care sunt semnele că un bebeluș este supraîncălzit
Semnele de supraîncălzire la bebeluși sunt:
- piele roșie, uscată și fierbinte;
- puls foarte rapid;
- stare de agitație;
- letargie;
- respirație sacadată și rapidă;
- vomă;
- pierderea conștienței.
În concluzie: febra produsă de infecțiile virale sau bacteriene nu provoacă leziuni cerebrale. Nu același lucru se poate spune despre febra produsă de supraîncălzirea corpului. Adică atunci când bebelușul este prea gros îmbrăcat și îi crește febra; ori când este lăsat chiar și câteva zeci de minute într-o mașină încinsă, ori într-un cărucior acoperit vară, când este foarte cald.
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)