Cum arată economia „zombie“ a României: peste 2.000 de firme s-au născut şi murit în 2014, alte zeci de mii nu desfăşoară nicio activitate economică, scrie adevarul.ro.
Peste 2.000 de societăţi "zombie" au apărut şi s-au închis în anul 2014, cele mai multe fiind localizate în Bucureşti, Ilfov, Bihor, Constanţa, Timiş şi Cluj, potrivit unui studiu realizat de către KeysFin. Cea mai mare este Elro Power Instal, care a avut vânzări de 18,8 milioane de lei cât timp a activat.
"Businessul este un adevărat sport sângeros. Mii de firme se nasc şi mor în acelaşi an în România, sufocate în hăţişul plin de capcane care este lanţul economic. În ultimul an, peste 2.000 de societăţi şi-au căpătat faima de «zombie», având o existenţă de numai câteva luni. Să faci afaceri în România nu este deloc un lucru uşor. De la găsirea unor clienţi serioşi la amânarea plăţii unor facturi şi efectele insolvenţelor sau falimentelor, sunt tot mai multe afaceri care îşi închid porţile pentru că nu au capitalul necesar de subzistenţă", se arată în studiul respectiv.
Polul sărăciei este la Botoşani, informează capital.ro.
În Botoşani se produce cel mai puţin din toată ţara, doar 10% din populaţia activă are un loc de muncă, mulţi fiind plecaţi la lucru în străinătate, iar salariul din judeţ reprezintă 75% din media pe ţară.
Dacă vrei să cauţi de muncă, Botoşani se află printre ultimele opţiuni. De ce? Pentru că pe aceste meleaguri, la o populaţie totală de peste 410.000 de persoane, au ocupaţie puţin peste 146.000 de persoane, dintre care doar 51.000 lucrează cu contract de muncă, fiind salariate. Ceilalţi muncesc pe cont propriu, de obicei, în agricultură.
Statul român plăteşte despăgubiri de peste un miliard de lei din bani publici pentru propriile sale "tunuri", titrează economica.net.
Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) s-a specializat în plata unor mari despăgubiri datorate de statul român diferiţilor reclamanţi. Plăţile sunt făcute în virtutea unor sentinţe de executare silită, pentru diferite erori sau ilegalităţi comise sau acceptate de foşti angajaţi ai statului.
Despăgubirile plătite de AAAS până acum depăşesc un miliard de lei, potrivit rapoartelor instituţiei şi a răspunsurilor acesteia date la solicitările ECONOMICA.NET. Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a plătit despăgubiri de peste 739 de milioane de lei, din 2009 până în 2014 inclusiv, ca urmare a unor executări silite, potrivit raportului pe 2014 al instituţiei.
Comentarii articol (0)