Avizele de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite pot fi reînnoite cu o valabilitate de maximum trei ani, adică până pe 31 decembrie 2018. Măsura este inclusă în Hotărârea Guvernului nr. 1014/2015 privind metodologia de reînnoire a avizelor de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite, care a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 986 din 31 decembrie 2015 şi care se aplică de la data de 1 ianuarie 2016.
Acest lucru este posibil doar în cazul angajatorilor care deţineau avize de reînnoire la 31 decembrie 2015 şi care până la data respectivă nu au putut să ia măsurile necesare pentru normalizarea condiţiilor de muncă în cazul locurilor încadrate în condiţii deosebite.
"Prevederile prezentei hotărâri se aplică numai angajatorilor care deţin la data de 31 decembrie 2015 avizul de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite, reînnoite, şi care nu au realizat până la această dată măsurile necesare în vederea normalizării condiţiilor de muncă pentru locurile de muncă încadrate în condiţii deosebite. Perioada de valabilitate a avizelor reînnoite potrivit prevederilor prezentei hotărâri nu poate depăşi data de 31 decembrie 2018", se arată în hotărârea Executivului.
Guvernul a introdus termenul-limită de 31 decembrie 2018, pentru normalizarea condiţiilor de muncă a locurilor de muncă încadrate în condiţii deosebite, printr-o ordonanţă de urgenţă care a modificat în ultima zi din 2015 Legea pensiilor. Potrivit preambulului acestui act normativ, măsura a fost luată deoarece normalizarea condiţiilor de muncă este dificilă în contextul economic actual. Concret, din cauză că angajatorii n-au fondurile necesare asigurării măsurilor de prevenire şi protecţie, "există posibilitatea ca inspectorii de muncă, în urma controalelor, să dispună sistarea activităţii, cu implicaţii atât pe piaţa forţei de muncă, cât şi în bugetul asigurărilor de şomaj", după cum se arată în motivarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 65/2015.
În prezent, autorităţile estimează că există peste 30.000 de lucrători încadraţi în condiţii deosebite. Cele mai multe solicitări de reînnoire a avizelor de încadrare vin, în momentul de faţă, din sistemul de sănătate şi asigurări sociale, din activitatea de extracţie a cărbunelui superior şi inferior şi din producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică.
Cum se poate cere reînnoirea avizelor
Avizele de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite pot fi reînnoite, potrivit HG nr. 1014/2015, de către Inspecţia Muncii sau Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, după caz.
Reînnoirea se face în baza documentelor următoare:
- solicitarea de reînnoire a avizului de încadrare în condiţii deosebite. Aceasta trebuie să fie semnată de reprezentantul legal al angajatorului ori de către altă persoană împuternicită de acesta, împreună cu reprezentanţii lucrătorilor cu răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, însoţită de copia documentelor de control întocmite de către inspectoratul teritorial de muncă pe raza căruia îşi desfăşoară activitatea sau au sediul social şi, după caz, de autorizaţia de utilizare eliberată de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, valabilă pentru perioada solicitată (documentele de control trebuie să facă referire la stadiul de realizare a măsurilor propuse şi asumate pentru anul 2015);
- buletinele de determinări de noxe profesionale, eliberate de laboratoarele abilitate, care atestă depăşirea valorilor-limită de expunere profesională la locurile de muncă încadrate în condiţii deosebite, sau buletine de expertizare, eliberate de către direcţiile de sănătate publică, în care se atestă prezenţa unor agenţi chimici foarte periculoşi sau agenţi biologici care nu au prevazută limită admisibilă, dar care au avut efecte nocive asupra stării de sănătate a lucrătorilor expuşi;
- planul de prevenire şi protecţie revizuit corespunzător locurilor de muncă încadrate în condiţii deosebite, care să asigure îmbunătăţirea nivelului securităţii şi al protecţiei sănătăţii lucrătorilor. Acesta trebuie să cuprindă măsuri şi acţiuni, eşalonate şi distribuite trimestrial, în scopul încadrării în condiţii normale (planul trebuie să conţină măsurile pentru anul 2015 asumate şi rămase restante şi, după caz, măsurile de protecţie colectivă şi cele care rezultă din recomandările medicului de medicina muncii);
- raportul medicului de medicina muncii privind starea de sănătate a lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea la locurile de muncă încadrate în condiţii deosebite. Din acesta trebuie să reiasă efectele noxelor identificate la aceste locuri de muncă asupra stării de sănătate a lucrătorilor şi trebuie însoţit de recomandări pentru promovarea sănătăţii în concordanţă cu particularităţile expunerii la factori de risc;
- dovada depunerii la casele teritoriale de pensii a documentului prin care s-a obţinut reînnoirea avizului de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite şi a listei cuprinzând categoriile profesionale care lucrează în aceste locuri de muncă până la data de 31 decembrie 2015.
Toate aceste documente pot fi depuse la Inspecţia Muncii sau la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, după caz, în maximum 90 de zile de la data de 1 ianuarie, adică până pe 30 martie inclusiv. Avizul de încadrare se reînnoieşte în cel mult 15 zile lucrătoare de la depunerea întregii documentaţii.
Apoi, în zece zile de la data reînnoirii avizului de încadrare, angajatorii trebuie să depună la inspectoratul teritorial de muncă pe raza căruia activează o copie a avizului şi un exemplar al planului de prevenire şi protecţie corespunzător locurilor de muncă încadrate în condiţii deosebite. De asemenea, în acelaşi termen trebuie depus la casele teritoriale de pensii documentul prin care se face dovada reînnoirii avizului de încadrare şi lista cu categoriile profesionale care lucrează în condiţii deosebite.
De reţinut este că, în perioada valabilităţii avizului, angajatorii trebuie să depună semestrial la inspectoratul teritorial de muncă o raportare referitoare la modul în care au realizat măsurile din planul de prevenire şi protecţie.
Angajatorii riscă amenzi de mii de lei în anumite cazuri
Amenzile pentru angajatorii care nu îndeplinesc măsurile de prevenire şi protecţie sau care nu raportează semestrial inspectoratelor de muncă stadiul implementării acestor măsuri vor fi valabile din data de 10 ianuarie.
Concret, cei care nu vor realiza măsurile din planul de prevenire şi protecţie corespunzător locurilor de muncă încadrate în condiţii deosebite vor risca să primească, potrivit HG nr. 1014/2015, o amendă de până la 10.000 de lei. Mai precis, amenda va fi cuprinsă între 3.000 şi 6.000 de lei în cazul angajatorilor cu până la 49 de salariaţi şi între 6.000 şi 10.000 de lei în cazul angajatorilor cu mai mult de 49 de salariaţi.
Dacă în 45 de zile de la constatarea acestei contravenţii angajatorii nu vor realiza măsurile dispuse de inspectori, inspectoratele teritoriale de muncă vor putea să propună anularea avizului de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite.
Angajatorii vor risca şi o amendă de la 3.000 la 7.000 de lei dacă nu vor raporta semestrial inspectoratelor teritoriale de muncă modul în care au realizat măsurile trecute în planul de prevenire şi protecţie corespunzător locurilor de muncă încadrate în condiţii deosebite.