14 noiembrie 1878 este ziua în care regiunea Dobrogea a revenit la statul român după terminarea războiului din perioada 1877-1878, consemnat în istoria României drept Războiul de Independenţă.
Astfel, acum 147 de ani, regele Carol I proclama alipirea Dobrogei la patria-mamă, la 19 luni distanţă de momentul în care Dobrogea fusese ocupată de trupele ţariste, în timpul războiului ruso-turc.
România a preluat administraţia Dobrogei de Nord de la Rusia în data de 14 noiembrie 1878, când trupele române au trecut Dunărea spre a lua în posesie noua provincie. Într-o proclamaţie emisă cu ocazia alipirii Dobrogei, domnitorul Carol I garanta tuturor locuitorilor provinciei că România îi va ocroti.
De acum încolo, ca urmare a publicării în Monitorul Oficial a Legii nr. 230/2015, România va sărbători acest eveniment istoric, revenirea Dobrogei la patria-mamă. Potrivit actului normativ apărut la începutul lunii octombrie, sărbatorirea anuală a Zilei Dobrogei poate fi marcată de autorităţile locale şi centrale, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural - ştiinţific.
În pagina următoare puteţi citi informaţii despre un alt eveniment important din istorie.
În data de 14 noiembrie 1969, naveta spaţială Apollo 12 a fost lansată în spaţiu, potrivit informaţiilor de pe Wikipedia. Aceasta a avut la bord un echipaj format din trei cosmonauţi, Charles Conrad Jr., Richard F. Gordon Jr. şi Alan L. Bean.
Apollo 12 este numele celei de-a doua misiuni în care omul a păşit pe suprafaţa satelitului natural al Pământului, Luna, la aproximativ patru luni distanţă de momentul la care Neil Armstrong şi Buzz Aldrin reuşiseră, în premieră, acest lucru, în cadrul misiunii Apollo 11.
Aselenizarea omului pe Lună a fost de altfel visul preşedintelui american de la acea vreme, John F. Kennedy, cel care, într-un discurs ţinut în mai 1961 afirma că doreşte trimiterea unui om pe Lună până la sfârşitul anilor '60.
Aflaţi din următoarea pagină despre un alt eveniment istoric petrecut de-a lungul timpului.
14 noiembrie 1987 a fost ziua în care a izbucnit Revolta de la Braşov, o acțiune de protest împotriva politicilor economice și sociale impuse în Republica Socialistă România de Nicolae Ceauşescu.
Primele proteste au început la Secția 440 „Matrițe” a întreprinderii de autocamioane Steagul Roșu. Era zi de salariu, iar muncitorii au primit doar jumătate din bani. Pe fluturașii de salariu, în dreptul rubricii „Rețineri” era scris cuvântul „social”.
Fără să fie organizați dinainte, muncitorii au decis să nu mai lucreze, iar schimbul de noapte nici nu a pornit utilajele.
Inițial, demonstranții au scandat revendicări sociale. Ajungând în centrul orașului, coloanei de manifestanți i s-au alăturat mii de muncitori de la fabrica Tractorul Braşov, fabrica Hidromecanica, elevi, studenți și alți locuitori. Din acel moment, protestul s-a transformat într-unul politic, iar oamenii au susținut ulterior că ar fi scandat sloganuri precum „Jos Ceaușescu!”, „Jos comunismul!”, „Jos dictatura!” sau „Jos tiranul!”
Din pagina următoare puteţi afla ce personalităţi celebre s-au născut în data de 14 noiembrie.
S-au născut într-o zi de 14 noiembrie:
- 1719: Johann Georg Leopold Mozart, muzician austriac, compozitor, violonist, tatăl lui Wolfgang Amadeus Mozart
- 1812: Maria Cristina de Savoia, regină a celor Două Sicilii
- 1840: Claude Monnet, pictor impresionist francez
- 1861: Frederick Jackson Turner, istoric american
- 1891: Frederick Banting, medic canadian, laureat al Premiului Nobel în anul 1923
- 1922: Boutros Boutros-Ghali, politician şi diplomat egiptean, al şaselea secretar al ONU
- 1932: Geo Saizescu, regizor român
- 1948: Prinţul moştenitor Charles al Marii Britanii şi Irlandei de Nord
- 1954: Condeleezza Rice, politician american şi ministru de externe al Statelor Unite
- 1966: Ronny Levy, fotbalist şi antrenor israelian
- 1975: Gabriela Szabo, atletă română şi ministrul Tineretului şi Sportului
Aflaţi din pagina următoare ce persoane importante au murit în data de 14 noiembrie.
Au murit într-o zi de 14 noiembrie:
- 565: Iustinian, împărat bizantin
- 1716: Gotfried Leibniz, filosof, matematician, diplomat, om de ştiinţă german
- 1866: Miguel I al Portugaliei
- 1908: Împărtaul Guangxu al Chinei
- 1989: Jimmy Murphy, fotbalist galez
- 1991: Constantin Chiriţă, prozator român
Comentarii articol (0)