Pe 9 mai 1877, Mihail Kogalniceanu a proclamat independenta Romaniei in Parlament. A doua zi, 10 mai, principele Carol I a promulgat documentul, care a capatat, astfel, putere de lege.
Prin urmare, Guvernul roman a hotarat incetarea platii tributului de 914.000 lei, suma fiind directionata catre bugetul apararii.
Tot cu aceasta ocazie a fost instituit ordinul national Steaua Romaniei cu 5 clase, care trebuia sa fie acordat tururor cetatenilor care se distingeau pe timp de pace sau razboi. Daca puterile europene au primit cu rezerva Proclamatia de Independenta (un exemplu in acest sens fiind Franta) sau chiar ostilitate (Imperiul Otoman si Regatul Unit), opinia publica internationala a fost favorabila luptei poporului roman.
Aflati in pagina urmatoare despre un alt eveniment important petrecut de-a lungul timpului.
Carol I, Rege al Romaniei, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele sau complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, a fost domnitorul care a condus Principatele Romane si apoi Romania dupa abdicarea fortata de o lovitura de stat a lui Alexandru Ioan Cuza.
In 1867, a devenit membru de onoare al Academiei Romane, iar intre 1879 si 1914 a fost protector si presedinte de onoare al aceleiasi institutii.
La 10 mai 1881, Carol a fost incoronat ca prim rege al noului regat al Romaniei, fiind recunoscut ca atare pe plan international.
In cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lunga domnie din istoria statelor romanesti), Carol I a obtinut independenta tarii, datorita careia i-a si crescut imens prestigiul, a redresat economia, a dotat Romania cu o serie de institutii specifice statului modern si a pus bazele unei dinastii.
A construit in muntii Carpati castelul Peles, care a ramas si acum una dintre cele mai vizitate atractii turistice ale tarii. Dupa razboiul ruso-turc (1877-1878), Romania a castigat Dobrogea, dar a pierdut sudul Basarabiei, iar Carol a dispus ridicarea podului peste Dunare, intre Fetesti si Cernavoda, care sa lege noua provincie de restul tarii.
Aflati in pagina urmatoare despre un alt eveniment important petrecut intr-o zi de 10 mai.
Nelson Rolihlahla Mandela a fost un om politic sud-african, care a detinut functia de presedinte al Africii de Sud in intervalul 1994-1999.
Ceremonia de inaugurare in functia de presedinte a avut loc la Pretoria, pe data de 10 mai 1994 si a fost urmarita de un public de circa un miliard de telespectatori, la nivel global. La eveniment au participat 4000 de persoane, inclusiv lideri mondiali cu animozitati reciproce.
Adversar al apartheidului, a fost primul presedinte al Africii de Sud ales prin vot universal, intr-un scrutin larg reprezentativ si cu participare multirasiala. Guvernarea lui Mandela s-a axat pe dezmembrarea mostenirii apartheidului, prin combaterea rasismului institutionalizat, a saraciei si a inegalitatii si promovarea reconcilierii rasiale.
Un sustinator al pan-africanismului si al socialismului democratic, el a fost presedinte al partidului Congresul National African din 1991 pana in 1997. Pe plan international, Mandela a fost secretar general al organizatiei interguvernamentale Miscarea de Nealiniere, intre 1998 si 1999.
AvocatNet.ro a scris pe larg despre Nelson Mandela aici.
Aflati din slide-ul urmator care sunt personalitatile nascute intr-o zi de 10 mai!
S-au nascut in 10 mai:
- 1894: Elvira Popescu, actrita franceza de origine romana
- 1899: Fred Astaire, dansator, coregraf, actor si cantaret american
- 1958: Mihai Groza, politician roman
- 1960: Bono, solistul trupei irlandeze U2
- 1965: Linda Evangelista, model canadian
- 1984: Andrei Cristea, fotbalist roman
Cititi mai departe!
Au murit intr-o zi de 10 mai:
- 1904: Henry Morton Stanley, ziarist si explorator britanic (n. 1841)
- 1950: Vasile Aftenie, episcop greco-catolic (n. 1899)
- 1971: Mihail Jora, pedagog, pianist, compozitor si dirijor roman (n. 1891)
- 1977: Joan Crawford, actrita americana (n. 1905)
- 2012: Carroll Shelby, pilot american si constructor de automobile de curse (n. 1923)
Comentarii articol (0)