Scriitorul și filozoful francez Voltaire (Francois-Marie Arouet) s-a născut pe 21 noiembrie 1694, la Paris.
În cariera sa literară, ce s-a întins pe mai bine de șase decenii, Voltaire a scris peste 50 de piese de teatru, 12 tratate despre știință, politică și filozofie, dar și poeme, eseuri și cărți, inclusiv „Candide” și „Scrisori privind națiunea engleză”.
Voltaire a denigrat, în scrierile lui, religia și sistemul juridic și s-a lovit frecvent de cenzura autorităților franceze: operele i-au fost suprimate, iar unele cărți au fost chiar arse din porunca executorului statului. Potrivit Historia.ro, pentru a scăpa de cenzură, Voltaire a ales ca o mare parte din lucrările sale să fie tipărite în străinătate și a început să publice sub pseudonim.
Voltaire este înmormântat în cripta Pantheonului din Paris, alături de alte personalități franceze precum: Victor Hugo, Emile Zola sau Jean Monnet.
În pagina următoare puteți citi informații despre un alt eveniment important din istorie.
Pe 21 noiembrie 2002, șapte țări, printre care și România, au fost invitate să devină membre NATO (Organizația Tratatului Atlanticului de Nord).
România a solicitat în mod formal aderarea la NATO în anul 1993. Un an mai târziu, țara noastră a fost primul stat care a răspuns invitației lansate de Alianța Atlanticului de Nord de a participa la Parteneriatul pentru Pace, program destinat cooperării euro-atlantice în materie de securitate, cu rol major în procesul de includere a noi membri în NATO.
În primăvara lui 1999, NATO a lansat Planul de acțiune în vederea admiterii de noi membri (Membership Action Plan – MAP). În cadrul acestui mecanism, România și-a elaborat propriul Plan național anual de pregătire pentru aderare (PNA), care a stabilit obiectivele, măsurile și termenele de realizare în vederea orientării, susținerii și evaluării eforturilor făcute în pregătire pentru aderarea la Alianță.
În același an au aderat la NATO Polonia, Ungaria și Cehia.
Extinderea Alianței a fost decisă pe 8 octombrie 2002, când Camera Reprezentanților din SUA a adoptat o rezoluție privind securitatea transatlantică și extinderea NATO.
Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia au semnat Protocoalele de aderare, un an mai târziu, pe 26 martie 2003, în cadrul unei ceremonii extraordinare a Consiliului Nord-Atlantic, care a avut loc la Bruxelles. După semnarea documentelor, pentru acomodarea cu modul de lucru al NATO, statele invitate au fost implicate treptat în activitățile Alianței, prin participarea, ca observatori, la lucrările majorității structurilor aliate.
România a aderat la NATO la 29 martie 2004.
Potrivit Wikipedia.org, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (abreviat NATO în engleză și OTAN în franceză și spaniolă) cuprinde în prezent 28 de state din Europa și America de Nord.
În pagina următoare puteți citi informații despre un alt eveniment important din istorie.
Pe 21 noiembrie 1877, Thomas Edison a anunțat că a inventat o mașinărie ce putea înregistra sunete. Era vorba despre una dintre cele mai importante invenții ale sale, fonograful sau gramofonul.
Savantul american a realizat fonograful după o serie de experimente realizate în laboratorul său din Menlo Park, New Jersey. Edison, care la început își dorea doar să poată înregistra convorbirile telefonice, a fost denumit curând „The Wizard of Menlo Park/Magicianul din Menlo Park”.
La început, el a înregistrat și reprodus melodia „Mary had a little lamb”. 29 de ani mai târziu, în 1906, fonograful se bucura deja o popularitate imensă și era pus în vânzare printr-o companie fondată chiar de celebrul inventator.
Din pagina următoare puteţi afla ce personalităţi celebre s-au născut în data de 21 noiembrie.
În afară de Voltaire, s-au mai născut într-o zi de 21 noiembrie:
- 1689: Jacques I, Prinț de Monaco (d. 1751)
- 1840: Prințesa Victoria a Marii Britanii, împărăteasa Germaniei, fiica reginei Victoria (d. 1901)
- 1854: Papa Benedict al XV-lea (Giacomo della Chiesa) (d. 1922)
- 1895: Traian Grozăvescu, tenor român
- 1898: René Magritte, pictor belgian
- 1902: Isaac Bashevis Singer, scriitor polonez, laureat Nobel
- 1943: Jacques Laffite, pilot de Formula 1
- 1945: Goldie Hawn, actriță americană
- 1950: Alberto Juantorena, atlet cubanez
- 1954: Adriana Șchiopu, actriță română
- 1965: Björk, cântăreață și actriță islandeză
- 1984: Alvaro Bautista, motociclist spaniol
Aflaţi din pagina următoare ce persoane importante au murit în data de 31 octombrie.
Au murit într-o zi de 21 noiembrie:
- 1887: Petre Ispirescu, folclorist și povestitor român
- 1916: Împăratul Franz Josef I al Austriei
- 1996: Abdus Salam, fizician pakistanez, laureat al Premiului Nobel
- 1999: Ioan Chirilă, jurnalist sportiv român
- 2001: Ion Cristinoiu, compozitor, orchestrator, dirijor și instrumentist român
- 2009: Konstantin Feoktistov, cosmonaut sovietic
- 2012: Șerban Ionescu, actor român
Comentarii articol (0)