Sub povara ratelor: Restanţele românilor la creditele în lei au atins cel mai înalt nivel, anunţă adevarul.ro.
Ratele la împrumuturile contractate în anii de boom economic sunt încă pentru mulţi o povară. Peste 700.000 de români nu reuşesc să-şi plătească ratele la timp şi se adâncesc în datorii tot mai mari de la o lună la alta.
Datele Băncii Naţionale a României arată că nivelul restanţelor la creditele în lei a atins un nivel maxim istoric la sfârşitul lunii septembrie. Valoarea ratelor neachitate la scadenţă pentru creditele în lei, cu restanţe de peste 30 de zile, a ajuns la sfârşitul lunii septembrie la 4,41 miliarde de lei (994 de milioane de lei), acesta fiind cel mai ridicat nivel înregistrat de sistemul bancar din România.
Băncile deschid supapa creditelor pentru investiţii imobiliare, titrează capital.ro.
Instituţiile financiare şi-au înteţit în acest an activitatea de creditare a sectorului imobiliar, în ciuda faptului că investitorii din acest domeniu prezintă în continuare cel mai ridicat risc de credit.
Cele mai mari opt credite acordate anul acesta pentru noi dezvoltări şi achiziţii imobiliare depăşesc valoarea de 590 de milioane de euro şi sunt susţinute, cu precădere, de băncile austriece şi cele ungureşti, conform informaţiilor colectate de Capital.
Angajaţii din educaţie câştigă mai puţin decât majoritatea bugetarilor. Învăţământul public a pierdut 34.000 de salariaţi, scrie economica.net.
Salariile medii din educaţie au crescut continuu din 2012 până în 2014, arată anchetele Institutului Naţional de Statistică remise Economica.net. Însă abia anul trecut salariile medii din educaţie le-au depăşit pe cele din 2009, înainte de tăierile cu 25% din sectorul bugetar.
Chiar şi după trei ani consecutivi de creşteri salariale, profesioniştii din învăţământul public au câştigat anul trecut, în medie, circa 1.740 de lei net lunar, semnificativ mai puţin decât în majoritatea domeniilor controlate de stat. Efectul salarizării din sistem: învăţământul public a pierdut peste 34.000 de salariaţi din 2008 până acum.
Comentarii articol (0)