1. Medicii români au fost premiaţi cu AUR la Concursul internaţional de inventică Eureka
O echipă de medici de la Spitalul Militar Central a câştigat medalia de aur la Concursul internaţional de inventică Eureka, de la Bruxelles, informează Mediafax. Invenția lor se numește "Proteză de şold scurtă femurală cervicală".
Din echipa României au făcut parte Moga Marius, medic primar ortopedie-traumatologie, Cezar Ionuţ Călin, medic specialist oncologie medicală, şi asistent medical licenţiat Ileana Mariana Mateş/ Secţia Clinică ORL, din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” (SUUMC).
Echipa a obţinut, pentru invenţia “Short femoral stem cervical endoprothesis” (Proteză de şold scurtă femurală cervicală), cinci distincţii, respectiv: medalia de aur a Salonului Innova, Premiul special al Secţiunii “Medicină şi sănătate” şi trei diplome, acordate de delegaţiile Franţei, Rusiei şi Poloniei, arată un comunicat de presă al SUUMC.
O echipă de cercetători de la Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca a câştigat un proiect unic, cu finanţare europeană de 1,5 milioane de euro, care are scopul de a determina vârsta unor sedimente pentru a afla schimbările climatice care au avut loc în decursul ultimilor 150.000 de ani.
Coordonatorul echipei de cercetători a Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, Alida Timar Gabor, a declarat, marţi, presei, că proiectul va începe în martie anul viitor, transmite corespondentul Mediafax.
"Am depus aplicaţia direct la Comisia Europeană şi am câştigat un proiect unic de excelenţă în cercetare, INTERTRAP, cu o finanţare de 1,5 milioane de euro, care va începe în martie 2016 şi se va derula pe o perioadă de cinci ani. Acesta are ca scop utilizarea simultană a două tehnici de datare absolute - cea prin luminescenţă, folosind granule de cuarţ, şi una care nu a mai fost folosită în România pentru datare, prin rezonanţă electronică de spin, pentru stabilirea vârstei unor sedimente de loess (depunere masivă de praf - n.r.) în vederea determinării schimbărilor climatice din trecut, de acum 150.000 de ani. Proiectul este unul de cercetare fundamentală şi prevede studierea depozitelor de loess de pe trei continente, Europa (România, Serbia, Austria, Ucraina), Asia (China) şi America de Nord (SUA), astfel încât să aflăm informaţii despre schimbările climatice din trecut", a spus Alida Timar Gabor, iniţiatoarea proiectului.
3. Atletism: România a cucerit 10 medalii la Campionatele Balcanice de cros
România a cucerit nu mai puțin de zece medalii, duminică, la Campionatele Balcanice de cros de la Vrbovec (Croația), dintre care două de aur, cinci de argint și trei de bronz, potrivit unui comunicat remis Agerpres.
Medaliile de aur au fost cucerite de Ancuța Bobocel (27 min 42 sec), care a trecut prima linia de sosire în proba individuală a senioarelor, și de echipa de senioare, formată din Ancuța Bobocel (locul 1), Cristina Negru (3), Cristina Ghiță (9) și Adelina Bălțoi (14).
Medaliile de argint au fost obținute la junioare pe echipe (Gabriela Doroftei, Maria Iftenie, Andreea Piscu, Paula Constantin), la juniori pe echipe (Dorin Andrei Rusu, Laviniu Chiș, Cătălin Marian, Ionuț Dumitru), la categoria tineret pe echipe, atât la feminin (Mihaela Petrea, Elena Panaet, Alina Bătilă), cât și la masculin (Cătălin Atănasoaei, Andrei Bărbuț, Andrei Motogna, Florin Popescu), iar România a urcat pe cea de-a doua treaptă a podiumului de premiere și la seniori (Marius Ionescu, Daniel Betej, Marius Bușcă).
Marius Ionescu a ocupat locul al treilea în cursa individuală a seniorilor (31 min 39 sec), cum și Cristina Negru s-a clasat a treia la senioare (27 min 55 sec). O altă medalie de bronz a fost câștigată la juniori de Dorin Andrei Rusu.
4. Tecău și Rojer au câştigat Turneul Campionilor de la Londra
Perechea Horia Tecău / Jean-Julien Rojer (România / Olanda), cap de serie numărul 2, a câştigat Turneul Campionilor la dublu, informează Mediafax.
Tecău și Rojer au învins, duminică, în finală, cu scorul de 6-4, 6-3, cuplul Florin Mergea / Rohan Bopanna (România / India, nr.8).
Meciul de tenis de la O2 Arena din Londra a durat o oră.
În primul set, Tecău şi Rojer au reuşit un break în debutul meciului pe serviciul lui Bopanna şi au reuşit să-l păstreze până la final, încheind runda cu 6-4 după 31 de minute. În actul doi, Tecău şi Rojer au reuşit un prim break la scorul de 2-2 pe serviciul indianului şi au încheiat după o oră de joc, scor 6-3, tot cu un break la serviciul lui Bopanna.
5. Simona Halep este cea mai populară jucătoare din circuit. 4 românce între primele 50
Simona Halep, numărul doi mondial, este cea mai populară jucătoare de tenis din lume în 2015, potrivit site-ului WTA. Halep a fost cea mai "accesată" jucătoare pe site-ul circuitului profesionist feminin, wtatennis.com, pentru al doilea an consecutiv.
Faptul că Simona este cea mai populară jucătoare din circuit s-a văzut de multe ori, ea având multe turnee disputate în toate colţurile lumii în care s-a simţit ca acasă, fiind înconjurată de mulţi fani români, dar şi străini.
Există întotdeauna speranţă. Chiar şi într-o ţară în care realitatea e împovărătoare, iar oamenii găsesc mai uşor motive pentru a se cufunda în ofuri copleşitoare. Nu e simplu să fii optimist în România, însă nici imposibil nu este. Trebuie doar să te încăpăţânezi suficient de tare ca să descoperi experienţele pozitive, lucrurile bune, realităţile fericite. În weekend, noi vă prezentăm cel puţin o ştire pozitivă din România. Ca să înţelegem că realitatea are mereu şi o valenţă de care merită să ne bucurăm. Alte motive de bucurie mai găsiţi aici.
Comentarii articol (0)