Bugetul pe 2016, primele detalii: Guvernul păstrează majorările salariale şi mizează pe o creştere economică de 4,1%, titrează adevarul.ro
Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a anunţat joi proiecţiile macroeconomice care stau la baza alcătuirii bugetului pentru 2016. Dragu a anunţat un deficit ESA de 2,95% (echivalent deficit în cash de 2,98%, deficit structural de 2,73%), şi o creştere economică de 4,1% pentru 2016. Produsul Intern Brut estimat pentru 2016 va fi de 746,6 miliarde de lei.
Anca Dragu a anunţat că Executivul va păstra majorările de salarii decise de Parlament şi de Guvernul Ponta pentru angajaţii din sectorul public. Majorările salariale vor duce la o creştere a ponderii cu cheltuielile salariale de la 7,3% din PIB în acest an la 7,7% în 2016. Creşterile salariale vor fi făcute într-o singură tranşă, a spus ministrul Finanţelor.
România are cea mai scumpă motorină din majoritatea ţărilor UE. La benzină stăm puţin mai bine, anunţă economica.net
Motorina din România costă, cu toate taxele incluse, 1,14 euro pe litru, mai mult decât în orice ţară UE din regiunea central şi est-europeană. Datele au fost centralizate de către Comisia Europeană în ultimul Oil Bulletin, potrivit informaţiilor trimise de către ţările membre. Motorină mai scumpă ca în România găsim doar în Italia, 1,35 euro pe litru, în Olanda, 1,20 euro, în Anglia, 1,54 euro şi în ţările scandinave.
În ceea ce priveşte benzina, România stă ceva mai bine, în sensul că acest tip de carburant nu mai este printre cele mai scumpe din Europa. Ba chiar, dimpotrivă, este în partea de jos a clasamentului. Totuşi, şi aici există ţări din regiune cu o benzină mai ieftină. Astfel, dacă în România avem un preţ de 1,14 euro pe litru, în Bulgaria costă 1.05 euro, în Ungaria 1,05 euro, în Polonia 1,05 euro iar în Cehia 1,09 euro. Restul ţărilor din UE au o benzină mai scumpă decât cea din România.
Gata cu criza imobiliară? Au reînceput vânzările de apartamente încă din fază de proiect, scrie adevarul.ro
La mai bine de cinci ani de la căderea pieţei imobiliare, proiectele rezidenţiale dau semne de revenire, iar cumpărătorii reîncep să facă achiziţii încă din faza de proiect. 2015 a fost un an bun pentru piaţa locuinţelor, atât pentru vânzători -- care au mai urcat puţin preţurile --, cât şi pentru cumpărători, care au beneficiat de programe de creditare mai avantajoase.
Preţurile locuinţelor au fost variate, în funcţie de zonă, dar şi de apetitul pentru achiziţii. Cel mai căutat segment de apartamente a fost cel de două camere, unde preţurile au variat de la aproximativ 30.000 de euro în provincie, la o medie de peste 60.000 de euro în Bucureşti. O altă piaţă imobiliară pe care analiştii o consideră în creştere este cea din Cluj-Napoca, susţinută în special de achiziţii făcute de persoane care lucrează în zona de IT.
Comentarii articol (0)