Regina Hartley, Director de Resurse Umane la UPS, își încheie prezentarea TED din septembrie 2015 cu acest îndemn. Argumentația ei ne-a cucerit și ne-a adus aminte de multele proiecte de recrutare în care, prea grăbiți să găsească CV-ul perfect, managerii au respins candidați al căror profil motivațional ar fi făcut minuni în poziția vacantă.
Chiar așa, dacă ați avea la dispoziție 2 CV-uri, primul cu studiile ideale pentru postul pentru care recrutați și o experiență clar dovedită pe poziții similare, în vreme ce al doilea intră mai degrabă în categoria candidaților care au încercat de toate și nu au reușit să petreacă foarte mult timp în niciunul din job-urile anterioare, pe care l-ați chema la interviu?
Pledoaria prezentatoarei este, evident, în favoarea celui de-al doilea. Primul este ceea ce ea numește “lingura de argint” și, deși nu are nimic împotriva celor care au terminat facultăți de renume și s-au preocupat coerent și consecvent de cariera lor, a văzut suficiente exemple de astfel de profesioniști care, față în față cu provocări, au dat bir cu fugiții.
De cealaltă parte se află cel pe care Regina Hartley îl numește “the scrapper” (simbolistica este evidentă, scrap înseamnă resturi). Este candidatul care a terminat o facultate obscură și a schimbat des joburile (acestea fiind care mai de care mai ciudate). Adesea, cei cu o astfel de poveste în spate mai duc cu ei și copilării nefericite, traume legate de părinți abuzivi, diverse handicapuri. Și totuși, dacă li s-ar acorda o șansă reală, ar avea șanse mari să facă dovada tăriei de caracter, spiritului inovator, flexibilității și altor calități absolut necesare pentru succes, calități pe care le-au dobândit tocmai datorită contextelor neprielnice în care au crescut și au devenit oameni.
Candidatul a cărui întreagă existență a fost programată de la început pentru succes are șanse mari să se plictisească și să renunțe atunci când jobul nu este la nivelul pe care și-l imagina, în vreme ce “scrapper”-ul va avea disponibilitatea de a face tot ce poate cu ceea ce i se oferă și de a reuși, într-un final, să ajungă acolo unde și-a propus.
Chiar dacă, citindu-i CV-ul, nu vă puteți imagina că l-ați angaja, chemați-l măcar la interviu. Dați-i o șansă reală!
Articol preluat de pe www.portalhr.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (1)