Persoanele care lucrează conform unui program de lucru normal, de luni până vineri, se bucură în 2016 de şapte zile nelucrătoare de sărbătoare legală. Faţă de ultimii patru ani, lucrurile stau mai prost, având în vedere că, între 2012 şi 2015, salariaţii au avut parte de cel puţin opt libere legale.
Sărbătorile legale în care nu se lucrează sunt stabilite exclusiv în Codul muncii, iar în prezent există 12 astfel de zile. Exceptând 1 şi 2 ianuarie (vineri şi sâmbătă), care deja au trecut, în acest an, celelalte libere legale pică după cum urmează:
- prima şi a doua zi de Paşte - 1 şi 2 mai (duminică şi luni);
- 1 mai (duminică);
- prima şi a doua zi de Rusalii - 19 şi 20 iunie (duminică şi luni);
- Adormirea Maicii Domnului - 15 august (luni);
- Sfântul Andrei - 30 noiembrie (miercuri);
- Ziua Naţională a României - 1 decembrie (joi);
- prima şi a doua zi de Crăciun - 25 şi 26 decembrie (duminică şi luni).
Pe deasupra, persoanele care aparţin altor culte religioase legale -- în afară de cele creştine -- mai beneficiază şi de două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele respective, aşa cum a confirmat anul trecut, la solicitarea AvocatNet.ro, Ministerul Muncii.
Atenţie! Angajatorii sunt cei care acordă zilele libere, iar prin contractul colectiv de muncă aplicabil pot fi stabilite şi alte libere în afară de cele prevăzute de Codul muncii.
Dacă lucrezi în sărbătorile legale, primeşti compensaţii
Anumite categorii de salariaţi trebuie să se prezinte la locul de muncă până şi în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, potrivit Codului muncii. Totuşi, în această situaţie legea impune angajatorilor să acorde compensaţii.
Mai exact, este vorba, în primul rând, de unităţile sanitare şi de unităţile de alimentaţie publică. "Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie", dispune actul normativ.
În al doilea rând, este vorba de locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.
În cazul acestor persoane, angajatorii trebuie să asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Iar dacă nu se acordă zile libere -- din motive justificate --, salariaţii trebuie să primească un spor la salariul de bază de cel puţin 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
De reţinut este că, dacă nu acordă liber salariaţilor în zilele de sărbătoare legală sau dacă nu acordă compensaţii celor care lucrează în aceste zile, angajatorii riscă să fie amendaţi cu sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.
Important! Angajatorii care se ocupă în centrele comerciale cu vânzarea cu amănuntul a produselor nealimentare pot să-şi cheme salariaţii la muncă, în zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează, doar dacă acordă compensaţii, potrivit unei decizii din 2015 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Mai multe informaţii despre subiect găsiţi aici.
Salariaţii lucrează pe 24 ianuarie, 19 februarie şi 10 mai
În 2014 şi 2015, parlamentarii au declarat prin lege, drept sărbători naţionale, zilele de 24 ianuarie, 19 februarie şi 10 mai. Având în vedere că în presa autohtonă au circulat informaţii eronate cu privire la cele trei sărbători noi, AvocatNet.ro a lămurit de fiecare dată că acestea NU sunt zile libere pentru salariaţi.
Zilele nelucrătoare de sărbătoare legală sunt stabilite exclusiv în Codul muncii, iar acest act n-a fost modificat astfel încât lista să includă 24 ianuarie, 19 februarie şi 10 mai. Aşadar, cele trei zile sunt doar sărbători naţionale, în care angajaţii trebuie să se prezinte la muncă.
În data de 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române, în data de 19 februarie -- ziua de naştere a sculptorului Constantin Brâncuşi, iar în data de 10 mai -- începutul domniei lui Carol I, încoronarea primului rege al României şi Independenţa de stat a ţării noastre.