Codul muncii -- singurul act normativ în vigoare ce prevede în ce zile de sărbătoare legală nu se lucrează -- stabileşte, în momentul de faţă, 12 libere legale, printre care se numără prima şi a doua zi de Paşte şi Ziua Muncii.
Deoarece în 2016 prima zi de Paşte şi Ziua Muncii s-au suprapus, salariaţii cu program obişnuit (de luni până vineri) se pot bucura de timp liber doar astăzi, în a doua zi de Paşte.
Până acum, angajaţii au primit liber în acest an doar pe 1 ianuarie, din moment ce a doua zi din 2016 a picat într-o sâmbătă. Astfel, excluzând 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşte şi Ziua Muncii, rezultă că până la finele lui 2016 mai sunt şapte libere legale. Totuşi, doar cinci dintre ele pică în timpul săptămânii, după cum urmează:
- prima şi a doua zi de Rusalii - 19 şi 20 iunie (duminică şi luni);
- Adormirea Maicii Domnului - 15 august (luni);
- Sfântul Andrei - 30 noiembrie (miercuri);
- Ziua Naţională a României - 1 decembrie (joi);
- prima şi a doua zi de Crăciun - 25 şi 26 decembrie (duminică şi luni).
În afară de aceste 12 sărbători legale nelucrătoare, persoanele care aparţin altor culte religioase legale -- în afară de cele creştine -- mai beneficiază şi de două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele respective, aşa cum a confirmat anul trecut, la solicitarea AvocatNet.ro, Ministerul Muncii.
Important! Acordarea zilelor libere se face de către angajatori, iar prin contractul colectiv de muncă aplicabil pot fi stabilite şi alte libere în afară de cele prevăzute de Codul muncii.
Dacă lucrezi azi, ai dreptul la timp liber sau la un spor salarial
Deşi salariaţii trebuie să primească liber cu ocazia sărbătorilor legale nelucrătoare, Codul muncii dispune că există anumite categorii de persoane care sunt nevoite să muncească în aceste zile.
Mai întâi, este vorba de unităţile sanitare şi de unităţile de alimentaţie publică. Acestea trebuie să asigure asistenţă sanitară, respectiv să aprovizioneze cetăţenii cu alimente de strictă necesitate, în baza unor programe de lucru stabilite de Guvern. Apoi, mai este vorba de locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.
Angajaţilor din aceste unităţi trebuie să li se asigure ori compensarea cu timp liber corespunzător, ori să li se acorde un spor salarial. "Salariaţilor care lucrează în unităţile prevăzute la art. 140 (sanitare şi de alimentaţie publică - n. red.), precum şi la locurile de muncă prevăzute la art. 141 (cele pentru care activitatea nu se poate întrerupe - n. red.) li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru", este explicat în Codul muncii.
Angajatorii care nu dau liber salariaţilor în zilele de sărbătoare legală sau care nu acordă compensaţii celor care lucrează în aceste zile riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.
Atenţie! Angajatorii care se ocupă în centrele comerciale de vânzarea cu amănuntul a produselor nealimentare pot să-şi cheme salariaţii la muncă, în zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează, doar dacă acordă compensaţii. Aşa a stabilit în 2015 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, despre decizia căreia puteţi citi aici.
10 mai este zi lucrătoare
Începând din 2016, 10 mai este considerată în mod oficial zi de sărbătoare naţională, însă salariaţii nu primesc liber cu această ocazie.
Mai exact, prin Legea nr. 103/2015 s-a stabilit că 10 mai se sărbătoreşte anual la nivel naţional, iar Parlamentul, Preşedinţia, Guvernul şi celelalte autorităţi centrale şi locale organizează manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile.
Conform expunerii de motive ce a însoţit legea în procedura parlamentară de dezbatere şi adoptare, data de 10 mai are o importanţă deosebită pentru ţara noastră, deoarece în această zi a început domnia lui Carol I, a fost încoronat primul rege al ţării şi a fost proclamată Independenţa de Stat.
Totuşi, Legea nr. 103/2015 nu aduce nicio modificare Codului muncii, astfel că 10 mai rămâne în continuare o zi lucrătoare. Aşadar, în concluzie, luna mai a anului curent asigură salariaţilor cu program normal o singură zi liberă.
Comentarii articol (0)