De la 1 ianuarie 2016, furnizorii de formare profesională nu vor mai putea să organizeze cursuri pentru adulţi pentru nivelurile 5 şi 6 de calificare, se arată într-o plângere prealabilă adresată Executivului de către Asociaţia Patronală a Furnizorilor de Formare Profesională din România (APFFPR).
În esenţă, semnatarii plângerii susţin că, prin intermediul anexei la Hotărârea Guvernului nr. 567/2015, a fost eliminată în mod nejustificat posibilitatea furnizorilor de a mai organiza cursuri de formare profesională pentru practicarea ocupaţiilor ce necesită o calificare de nivel 5 sau 6, măsura fiind în contradicţie cu actul normativ de bază (Ordonanţa Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor).
Mai exact, excluderea furnizorilor de programe de formare profesională a adulţilor de pe piaţa cursurilor de nivel 5 şi 6 de calificare ar avea, potrivit sursei citate, următoarele efecte:
- intrarea în insolvenţă a acestor furnizori;
- creşterea numărului de şomeri;
- pierderea finanţărilor europene;
- imposibilitatea atingerii obiectivului de creştere a participării adulţilor la programele de învăţare pe tot parcursul vieţii de la 2% în 2013 la 10% în 2020 (obiectiv asumat de România prin Acordul de Parteneriat 2014-2020);
- un blocaj pe piaţa formării profesionale a adulţilor.
În baza noilor reglementări, reprezentanţii APFFPR spun că, de anul viitor, furnizorii nu vor mai putea să organizeze cursuri pentru ocupaţii precum "Expert achiziții publice", "Expert accesare fonduri europene", "Manager de proiect" sau "Manager de resurse umane".
Potrivit răspunsului primit de APFFPR de la Executiv, plângerea prealabilă formulată de asociaţie este neîntemeiată.
Formarea profesională a adulţilor include atât formarea profesională iniţială, cât şi formarea profesională continuă.
"Formarea profesională a adulţilor cuprinde formarea profesională iniţială şi formarea profesională continuă organizate prin alte forme decât cele specifice sistemului naţional de învăţământ", scrie în OG nr. 129/2000.
Astfel, prin formarea iniţială este asigurată pregătirea pentru dobândirea competenţelor profesionale minime necesare încadrării în muncă. Iar prin formarea continuă, care se face după formarea iniţială, se asigură dezvoltarea competenţelor profesionale dobândite deja sau dobândirea de competenţe noi.
Adulţii pot fi formaţi profesional de către persoane fizice sau persoane juridice, indiferent că sunt de drept public sau privat şi indiferent ce formă juridică de organizare au. Acestea pot fi stabilite atât în România, cât şi în statele membre ale Uniunii Europene sau statele din Spaţiul Economic European.
Notă: Informaţii mai multe despre subiect sunt în acest articol.