avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Calificarea personalului propriu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Calificarea personalului propriu

Buna ziua,

Lucrez intr-o institutie publica si din nefericire dupa cum se stie exista personal insuficient in anumite sectoare de activitate. Personal sunt si formator si as dori sa stiu daca in baza art. 206 si 207 din Codul Muncii, subsemnatul poate califica personal din cadrul aceleasi institutii, ce detine o alta calificare si in mod special as dori sa stiu daca persoana respectiva poate obtine un certificat de calificare ( este obligatoriu pentru a putea sa-si desfasoare activitatea in noua functie) si in ce conditii. Va trebui contactata si o persoana juridica care este furnizor de formare profesionala si este autorizata pentru acel curs, pentru ca, sincer, nu inteleg nimic din respectivele articole. Pe de alta parte daca contactam un furnizor de formare profesionala, nu inteleg care ar mai fi rolul meu? Sau trebuie contactat un evaluator de competente profesionale?!... Mentionez ca persoana respectiva este de acord ca in anumite perioade cu timpi morti sa indeplineasca noua functie. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: MCM1 , utilizator 16:14, 12 Iulie 2015
Formele de realizare a formării profesionale a adulţilor sunt:
a) cursuri organizate de furnizorii de formare profesională;
b) cursuri organizate de angajatori în cadrul unităţilor proprii;
c) stagii de practică şi specializare în unităţi din ţară sau din străinătate;
d) alte forme de pregătire profesională prevăzute de lege.

Formarea profesională a adulţilor se poate realiza, în condiţiile prevăzute de OG 129/2000, de către persoane juridice de drept public sau privat, iar în cazul uceniciei, şi de către persoane fizice, denumite furnizori de formare profesională.
Ultima modificare: Duminică, 12 Iulie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cu tot respectul, raspunsul este oarecum lapidar. Asta stiam. Eu ca formator pot sa ¨inventez¨ si cursuri de abilitati la care participantii obtin doar diplome cu caracter onorific (de participare), fara sa fie recunoscute de ANC si fara sa fie nevoie de vreo comisie. Pe mine ma intereseaza sa stiu daca exista posibilitatea legala de obtinere a unui certificat de calificare, deci recunoscut de ANC, evident, pentru un curs de calificare pentru care exista deja standard ocupational, fara ca institutia sa fie nevoita sa cheltuiasca bani (cu trimiterea persoanei la un furnizor de formare profesionala) sau in ultima instanta, fara ca persoana sa cheltuiasca bani pentru aceasta calificare sau eventual cota parte atat institutia , cat si persoana respectiva. Cu alte cuvinte, doresc sa stiu daca in urma pregatirii furnizate de catre subsemnatul si evaluarii competentelor profesionale ale persoanei respective, de catre o comisie din care sa faca parte si o persoana de la AJOFM cf. OG 129/2000, persoana poate obtine calificarea (actul in sine, pe baza acestuia, persoana urmand a obtine ulterior un atestat) sau exista o alta procedura, dat fiind faptul ca institutia nu este si furnizor de formare profesionala. Sper ca de aceasta data sa fi fost mai explicit.
In primul rand, trebuie sa existe un program de formare profesionala pentru calificarile respective.

In al doilea rand, certificatele de absolvire sunt recunoscute numai in cadrul unitatilor respective, in situatia in care angajatorii organizeaza programe de formare profesionala pentru salariatii proprii. Daca angajatorul este autorizat ca furnizor de formare profesionala, atunci certificatele au recunoastere nationala.

In al treilea rand, in urma pregatirii furnizate de catre dvs si a evaluarii competentelor profesionale ale persoaneloracre au urmat cursul respectiv, de catre o comisie din care sa faca parte si reprezentanti ai AJOFM-ului si/sau ANC, persoana respectiva obtine calificarea respectiva.

Acum am inteles si doresc sa va multumesc, si in acelasi timp sa-mi cer scuze pentru insistenta (pisalogeala):D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Muncitor calificat cu diploma neautorizata de minister HRjunior HRjunior Buna ziua! O persoana care a participat la un curs de formare profesionala se poate angaja ca muncitor calificat chiar daca diploma obtinuta in urma cursului ... (vezi toată discuția)
Pfa, am organizat cursuri neacreditate. pot fi anulate facturile pe care le-am emis din acest motiv? pauldorin87 pauldorin87 sunt PFA, cod caen 8559- alte forme de invatamant, diploma formator in urma cu un an am organizat niste cursuri neacreditate, avand ca tema implementarea ... (vezi toată discuția)
Echivalare certificat de calificare profesionala din romania in italia svabu svabu Speta : in conditiile obtinerii unui certificat de calificare profesionala -infirmier/a emis de Crucea Rosie Romania in calitate de furnizor de formare ... (vezi toată discuția)