avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 298 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Muncitor calificat cu diploma neautorizata de minister
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Muncitor calificat cu diploma neautorizata de minister

Buna ziua! O persoana care a participat la un curs de formare profesionala se poate angaja ca muncitor calificat chiar daca diploma obtinuta in urma cursului nu este autorizata de catre minister?
De care Minister ar trebui sa fie autorizata ?

Ce fel de calificare a obtinut ?
Persoana a participat la un curs de operare si programare pe masini unelte cu comanda numerica. In urma cursului a obtinnut certificat de participare si supliment descriptiv care sunt semnate si stampilate doar de catre firma care a oferit cursul. Aceste documete il califica drept muncitor calificat in domeniu?
Mai sunt cateva aspecte care mai trebuie lamurite :
- a fost angajatul acelei societati ?

- societatea era autorizata ca furnizor de formare profesională?
HRjunior a scris:

Buna ziua! O persoana care a participat la un curs de formare profesionala se poate angaja ca muncitor calificat chiar daca diploma obtinuta in urma cursului nu este autorizata de catre minister?


Prima conditie esta ca acel curs sa fie autorizat de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari pentru ocupatia respectiva.
In al doilea rand ,participarea la curs fara sustinerea examenul de absolvire in vederea obtinerii certificatului ANC (care ii certifica in fapt calificarea ) ii va da doar posibilitatea de a se afla in posesia unei diplome de participare ,fara valoare , iar in acest caz nu se poate angaja ca muncitor calificat in meseria respectiva!
Concluzie ,trebuie sa detina un certificat ANC ,adica pasii de urmat sunt :
-sa se aleaga un curs autorizat,
-sa se frecventeze acel curs,
-sa se sustina in final un examen la care participa in comisie reprezentanti ai ANC,si ai M M-cii
-sa promoveze examenul si sa obtina certificatul de calificare
Ultima modificare: Joi, 25 August 2016
ContSters400311, utilizator
Noi avem un salariat care a urmat un curs de operator CNC care s-a finalizat cu diploma de participare. Cursul a fost organizat de o firma autorizata pe partea de formare profesionala, in domeniul operarii cnc. Doar ca noi am optat pentru curs de participare, nu unul de perfectionare/calificare. Acum vrem sa stim daca putem sa-i schimbam functia din muncitor necalificat in Operator CNC.

Imi puteti spune va rog care este legea in care gasesc informatiile detaliate de dumneavoastra? Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 26 August 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Calificarea personalului propriu MCM1 MCM1 Buna ziua, Lucrez intr-o institutie publica si din nefericire dupa cum se stie exista personal insuficient in anumite sectoare de activitate. Personal sunt ... (vezi toată discuția)
Formare profesionala Gabriel7809 Gabriel7809 Bună ziua domnule avocat . Am avut un act adițional prin care nu puteam sa plec timp de 3 ani in urma unui curs de formare profesională. Eu am incetat ... (vezi toată discuția)
Pentru a putea fi pfa -inspector hr, trebuie neaparat cursul de calificare de 1080 ore?unul de perfectionare nu este de ajuns? leo2000ro leo2000ro Am revenit cu o intrebare.Mi s-a spus ca pentru a deveni PFA (inspector HR) trebuie sa fac neaparat un [b]curs de calificare[/b] cu durata de 1080 ore.Eu detin ... (vezi toată discuția)