Având în vedere dispozițiile art. 5 alin. (4), art. 180, 181, 182 și 183 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, în temeiul art. 11 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, cu modificările și completările ulterioare,
președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Procedura privind gestiunea contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care nu realizează venituri, prevăzute la art. 180 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, prevăzută în anexa nr. 1.
Art. 2. - Se aprobă modelul și conținutul următoarelor formulare:
a) Declarație de înregistrare în evidența persoanelor fizice care nu realizează venituri, precum și pentru stabilirea obligațiilor de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate, prevăzută în anexa nr. 2.
b) Decizie de impunere privind contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care nu realizează venituri, prevăzută în anexa nr. 3.
c) Decizie de impunere privind contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată pentru luna de înregistrare de persoanele fizice care nu realizează venituri, prevăzută în anexa nr. 4.
d) Cerere de încetare a calității de persoană fizică fără venituri, prevăzută în anexa nr. 5.
Art. 3. - Caracteristicile de tipărire, modul de difuzare, de utilizare și de păstrare a formularelor de la art. 2 sunt stabilite în anexa nr. 6.
Art. 4. - Referirile la Codul fiscal din cuprinsul prezentului ordin reprezintă trimiteri la Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, iar referirile la Codul de procedură fiscală reprezintă trimiteri la Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.
Art. 5. - Anexele nr. 1-6 fac parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 6. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, și se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2016.
Art. 7. - Direcția generală proceduri pentru administrarea veniturilor, Direcția generală de reglementare a colectării creanțelor bugetare și Direcția generală de tehnologia informației din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, precum și direcțiile generale regionale ale finanțelor publice și unitățile fiscale subordonate vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Gelu-Ștefan Diaconu
București, 23 decembrie 2015.
Nr. 3.743.
ANEXE
PROCEDURĂ privind gestiunea contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care nu realizează venituri, prevăzute la art. 180 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
I. Dispoziții generale
1. Prezenta procedură se aplică persoanelor fizice care nu realizează venituri de natura celor menționate la art. 155 din Codul fiscal și care nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuției de asigurări sociale de sănătate se suportă din alte surse și care datorează lunar contribuție de asigurări sociale de sănătate și au obligația să solicite înregistrarea la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie.
2. Înregistrarea în evidența fiscală, declararea și stabilirea obligațiilor de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care nu obțin venituri se realizează de compartimentul cu atribuții de gestiune registru contribuabili și declarații fiscale persoane fizice din cadrul organului fiscal competent, denumit în continuare compartiment de specialitate.
3. Prin organ fiscal competent se înțelege:
a) organul fiscal în a cărui rază teritorială contribuabilul are adresa unde își are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiește efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în România;
b) organul fiscal competent, potrivit legii, pentru administrarea contribuabililor persoane fizice fără domiciliu fiscal în România.
II. Înregistrarea în evidența fiscală, declararea și stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate a persoanelor fizice care nu realizează venituri
1. Pentru îndeplinirea obligației de înregistrare în evidența fiscală, precum și a obligației de depunere a declarației pentru stabilirea obligațiilor de plată, persoana fizică depune la organul fiscal competent formularul „Declarație de înregistrare în evidența persoanelor fizice care nu realizează venituri, precum și pentru stabilirea obligațiilor de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate”, prevăzut în anexa nr. 2 la ordin.
2. Declarația se depune, pe suport hârtie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul poștal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. Data depunerii declarației este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poștă, după caz.
3. Compartimentul de specialitate verifică în evidențele fiscale dacă informațiile înscrise de persoana fizică în declarația de la pct. 1 sunt corecte și complete. Verificarea vizează atât informațiile existente în evidențele fiscale referitoare la veniturile persoanei fizice, cât și încadrarea în categoria persoanelor exceptate de plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.
4. După efectuarea verificărilor de la pct. 3, compartimentul de specialitate înregistrează în evidența persoanelor care nu realizează venituri persoanele care se încadrează în condițiile prevăzute la art. 180 alin. (1) din Codul fiscal.
5. În cazul persoanelor care nu se încadrează în condițiile prevăzute la art. 180 alin. (1) din Codul fiscal, organul fiscal competent comunică contribuabilului, potrivit art. 47 din Codul de procedură fiscală, respingerea motivată a solicitării de înregistrare în evidența persoanelor fără venituri.
6. Pentru persoana fizică fără venituri, compartimentul de specialitate stabilește contribuția de asigurări sociale de sănătate prin aplicarea cotei pentru contribuția individuală asupra bazei de calcul lunare reprezentând valoarea salariului minim brut pe țară și emite Decizia de impunere privind contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care nu realizează venituri, prevăzută în anexa nr. 3 la ordin.
7. Decizia se întocmește în două exemplare, din care unul se comunică persoanei fizice, conform art. 47 din Codul de procedură fiscală, semnat numai de conducătorul unității fiscale, iar al doilea, care se semnează și de către persoanele implicate potrivit competențelor stabilite prin Regulamentul de organizare și funcționare și prin prezenta procedură, se arhivează la dosarul fiscal al persoanei fizice.
8. Plata contribuției de asigurări sociale de sănătate stabilite potrivit pct. 6 se efectuează trimestrial, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
9 (1) Pentru persoanele fizice care nu au realizat venituri pe o perioadă mai mare de 6 luni și care nu au efectuat plata contribuției lunare pentru această perioadă, compartimentul de specialitate stabilește contribuția datorată pentru luna în care solicită înregistrarea prin aplicarea cotei pentru contribuția individuală asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a de 7 ori salariul minim brut pe țară și emite Decizia de impunere privind contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată pentru luna de înregistrare de persoanele fizice care nu realizează venituri, prevăzută în anexa nr. 4 la ordin
(2) Dacă perioada în care nu s-au realizat venituri este mai mică de 6 luni și nu s-a efectuat plata contribuției lunare pentru această perioadă, contribuția datorată pentru luna în care solicită înregistrarea se stabilește proporțional cu perioada respectivă.
10. Decizia se întocmește în două exemplare, din care unul se comunică persoanei fizice, conform art. 47 din Codul de procedură fiscală, semnat numai de conducătorul unității fiscale, iar al doilea, care se semnează și de către persoanele implicate potrivit competențelor stabilite prin Regulamentul de organizare și funcționare și prin prezenta procedură, se arhivează la dosarul fiscal al persoanei fizice.
11. Plata contribuției de asigurări sociale de sănătate stabilite potrivit pct. 9, datorată pentru luna în care solicită înregistrarea, se efectuează în termen de 30 de zile de la data comunicării deciziei de impunere.
III. Scoaterea din evidența fiscală a persoanelor fizice care nu realizează venituri
1. Persoanele fizice fără venituri, care încep să realizeze venituri de natura celor prevăzute la art. 155 din Codul fiscal sau care se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate ori pentru care plata contribuției de asigurări sociale de sănătate este suportată din alte surse, depun la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care a intervenit evenimentul, formularul „Cerere de încetare a calității de persoană fizică fără venituri”, în vederea recalculării contribuției de asigurări sociale de sănătate.
2. Modelul și conținutul cererii sunt prevăzute în anexa nr. 5 la ordin.
3. Cererea se completează în două exemplare, din care originalul se depune la organul fiscal competent, iar copia se păstrează de către contribuabil.
4. Cererea se depune, pe suport hârtie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul poștal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. Data depunerii cererii este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poștă, după caz.
5. În baza cererii depuse de contribuabil, compartimentul de specialitate verifică în evidențele fiscale îndeplinirea condițiilor legale pentru încetarea calității de persoană fizică fără venituri, prin verificarea informațiilor din formularele 112 „Declarație privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate” depuse de plătitorii de venituri, din declarațiile privind venitul estimat/norma de venit depuse de contribuabili, a informațiilor furnizate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate etc.
6 (1) În situația în care în evidențele fiscale nu se regăsesc informații care să ateste încadrarea contribuabilului în condițiile de scoatere din categoria persoanelor fizice fără venituri, compartimentul de specialitate solicită persoanei fizice documente suplimentare care să susțină informațiile înscrise în cerere
(2) Solicitarea se comunică contribuabilului, în conformitate cu prevederile art. 47 din Codul de procedură fiscală
(3) În cazul în care, în termen de 15 zile de la data comunicării solicitării, contribuabilul nu se prezintă la organul fiscal competent în vederea clarificării situației, cererea se respinge.
7. În situația în care din documentele prezentate se constată că respectivul contribuabil nu îndeplinește condițiile legale pentru a fi scos din evidența persoanelor fizice fără venituri, compartimentul de specialitate întocmește un referat prin care propune respingerea solicitării.
8. Pentru situațiile de la pct. 6 (3) și 7, organul fiscal competent comunică contribuabilului, potrivit art. 47 din Codul de procedură fiscală, respingerea motivată a solicitării de scoatere din evidența persoanelor fizice fără venituri.
9. Dacă se constată că respectivul contribuabil îndeplinește condițiile legale pentru a fi scos din evidența persoanelor fizice fără venituri, compartimentul de specialitate operează această situație în evidența fiscală.
10. Pentru contribuabilul care a fost scos din evidența persoanelor fizice fără venituri, compartimentul de specialitate recalculează contribuția de asigurări sociale de sănătate și emite o nouă Decizie de impunere privind contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care nu realizează venituri, în care se stabilește contribuția la nivel „0”pentru anul fiscal în curs, începând cu luna în care contribuabilul a îndeplinit condițiile de scoatere din evidența persoanelor fără venituri.
11. Decizia se întocmește în două exemplare, din care unul se comunică persoanei fizice, conform art. 47 din Codul de procedură fiscală, semnat numai de conducătorul unității fiscale, iar al doilea, care se semnează și de către persoanele implicate potrivit competențelor stabilite prin Regulamentul de organizare și funcționare și prin prezenta procedură, se arhivează la dosarul fiscal al persoanei fizice.
12. Documentele primite de la contribuabil și cele emise de compartimentul de specialitate în aplicarea prezentei proceduri se arhivează la dosarul fiscal al contribuabilului.
Comentarii articol (0)