Legea pensiilor a suferit în 2015 patru modificări, dintre care ultima a fost făcută chiar în data de 31 decembrie, prin ordonanţă de urgenţă. Acest act normativ al Guvernului a introdus un termen-limită până la care locurile de muncă mai pot fi menţinute în condiţii deosebite.
Mai concret, documentul stabileşte că locurile de muncă mai pot fi menţinute în condiţii deosebite, prin reînnoirea avizelor de încadrare, în anii 2016, 2017 şi 2018.
Conform legislaţiei în vigoare, locurile de muncă în condiţii deosebite sunt cele unde "gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condiţiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toată durata timpului normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecinţe asupra securităţii şi sănătăţii în muncă a asiguraţilor".
Mai multe informaţii despre acest subiect găsiţi aici.
Persoanele fizice ce deţin o clădire pe teritoriul ţării noastre şi o utilizează în scopuri nerezidenţiale (economice), precum şi persoane juridice ce deţin un astfel de imobil, sunt obligate să depună, în baza prevederilor Codului fiscal, o declaraţie de impunere, pentru stabilirea impozitului pe clădiri datorat anul acesta, la direcţiile de specialitate ale primăriilor.
Termenul-limită pentru depunerea formularului este 31 martie, dată până la care proprietarii de imobile situate pe teritoriul României trebuie să achite şi prima rată a impozitului datorat statului român pentru anul 2016.
Din acest articol puteţi afla cum se completează un astfel de formular, iar aici găsiţi sancţiunile prevăzute pentru contribuabilii care sunt obligaţi să depună declaraţia şi nu respectă termenul prevăzut de lege.
Procedura care va permite proprietarilor de maşini să ceară restituirea integrală (nu doar parţială) a vechii taxe auto, fără a deschide o acţiune în instanţă, a fost publicată recent în forma unui proiect de ordin, deşi aceasta trebuia emisă de autorităţi încă din luna octombrie.
Potrivit documentului, pentru restituirea vechii taxe auto (actualizată cu indicele preţurilor de consum) şi a dobânzilor aferente (calculate până la data plăţii integrale), contribuabilii vor trebui să depună la organele fiscale competente o cerere şi anumite documente.
Termenul-limită pentru depunerea cererii la organul fiscal va fi 31 decembrie 2020, iar instituţia va returna banii persoanelor îndreptăţite în cinci ani.
Aflaţi de aici care sunt paşii prin care puteţi cere Fiscului restituirea taxei auto.
Până la 1 ianuarie 2016, toate firmele din România ar fi trebuit să aibă o analiză a riscurilor de securitate. În lipsa acestei analize, care poate fi realizată numai de auditori acreditați, ele riscau să primească amenzi de până la 10.000 de lei.
Cu toate acestea, la final de 2015, Guvernul a decis prorogarea termenului de la care urma să intre în vigoare obligativitatea unei astfel de analize de risc.
Astfel, potrivit noilor dispoziţii, obligația elaborării analizei de risc la securitate fizică a fost amânată până la data de 1 iulie 2017.
Detalii, aici.
În forma sa actuală, Codul fiscal stabileşte că persoanele fizice care nu obțin venituri sunt obligate să achite contribuția la sistemul public de sănătate (CASS), în cuantum de 5,5% din salariul minim brut pe economie.
În aceste condiţii, persoanele fizice care nu realizează venituri sunt obligate deci să plătească 57,75 de lei pe lună, ceea ce înseamnă 173,25 de lei în fiecare trimestru.
Totuşi, Ministerul Finanţelor Publice a anunţat recent că doreşte să modifice Codul fiscal, prin eliminarea caracterului obligatoriu al plății CASS de către cetăţenii care nu au venituri.
Informaţii suplimentare, aici.
În situaţia pierderii locului de muncă, legislaţia în vigoare oferă posibilitatea obţinerii indemnizaţiei de şomaj, în măsura în care sunt îndeplinite anumite condiţii. Atât perioada de acordare, cât şi cuantumul ajutorului sunt strict legate de perioadele lucrate de solicitanţi înainte să devină şomeri.
Practic, cea mai importantă condiţie pe care trebuie o îndeplinească solicitanţii este aceea să aibă un stagiu minim de cotizare de 12 luni în ultimele 24 de luni de dinaintea înregistrării cererii.
Aflaţi din acest articol care sunt persoanele ce pot beneficia de ajutorul de şomaj.
Persoanele fizice autorizate (PFA) trebuie sa plătească pentru veniturile pe care le realizează un impozit de 16%. În plus, această categorie de contribuabili are de achitat şi anumite contribuţii.
Din 2016, PFA vor plăti obligatoriu și contribuţiile de asigurări sociale (CAS) -- 10,5% sau 26,3%, conform opțiunii acestora -- calculat la venitul net obținut, pe lângă contribuțiile de asigurări sociale de sănătate CASS de 5,5%.
Pe lângă contribuţiile obligatorii, PFA pot opta şi pentru unele opţionale, precum: contribuția la bugetul asigurărilor pentru șomaj, contribuția pentru asigurarea în caz de accidente de muncă și boli profesionale, precum și contribuția pentru concedii și indemnizații (FNUASS).
Toate informaţiile pe această temă le găsiţi aici.
La finalul anului trecut, Agenția Națională de Administrare Fiscală a aprobat tipurile de obligații fiscale care formează vectorul fiscal în 2016, precum și modificarea formularelor de înregistrare fiscală a contribuabililor și introducerea în circuitul fiscal a unor documente noi.
Vectorul fiscal reprezintă, potrivit noului Cod fiscal, totalitatea tipurilor de obligații fiscale pentru care există obligaţii de declarare cu caracter permanent.
În 2016, declaraţia de înregistrare fiscală va cuprinde: datele de identificare a contribuabilului/plătitorului, datele privind vectorul fiscal, datele privind sediile secundare, datele de identificare a împuternicitului, datele privind situaţia juridică a contribuabilului/plătitorului, precum şi alte informaţii necesare administrării creanţelor fiscale.
Mai multe informaţii sunt disponibile aici.
În 2016, în legislaţia fiscală românească ar putea fi introdus un nou impozit, potrivit unui proiect de lege aflat pe ordinea de zi a senatorilor.
Practic, este vorba despre fostul impozit forfetar, care ar urma să se aplice, conform documentului, pentru hotelurile, barurile şi restaurantele cu o cifră de afaceri anuală netă de până la 5 milioane de euro şi un număr mediu anual de salariaţi mai mic sau egal cu 250.
Totuşi, pentru a intra în vigoare, proiectul de act normativ, care reglementează impozitul specific pe activităţi, trebuie adoptat de Parlament şi promulgat de preşedintele ţării.
Mai multe detalii, aici.
De la 1 ianuarie, inspecția fiscală se desfășoară în mod diferit față de anul trecut.
Mai precis, noul Cod de procedură fiscală prevede, printre altele, apariția unei noi metode de control, modificarea perioadei supuse inspecției fiscale, în timp ce inspectorii fiscali pot emite începând din acest an un nou tip de decizie: decizia de impunere provizorie.
De asemenea, Fiscul a modificat Decizia de impunere și a introdus un nou formular, care va fi emis numai dacă se va constata o modificare a bazei de impozitare.
Citiţi aici toate informaţiile despre modul de desfăşurare a unei inspecţiii fiscale la firme, anul acesta.
Comentarii articol (0)