Și în acest an, printre documentele care pot fi întocmite de notarii publici în mod gratuit sau cu o reducere de preț se numără mai multe tipuri de acte, printre care și declarațiile privind ajutorul de șomaj sau cel social, declarațiile privind obținerea alocației de stat pentru copii și declarațiile privind valorificarea drepturilor persoanelor cu handicap.
În privința reducerilor de prețuri, este important de știut că acestea pot fi de 90% pentru actele notariale în care Uniunea Naţională a Notarilor Publici, camerele notarilor publici, personalul acestora sau al birourilor notarilor publici, notarii publici, soţii/soţiile acestora şi copiii minori ai notarilor publici au calitatea de dobânditori ai drepturilor şi, automat, obligaţia de plată a onorariului.
Există, de asemenea, și reduceri de până la 70%, respectiv 30%, despre care AvocatNet.ro a scris mai multe detalii AICI.
Potrivit unui act normativ care a intrat în vigoare în această săptămână, persoanele care au arme letale și neletale care au nevoie de autorizare vor fi obligate să fie testate psihologic în orice moment, dacă autoritățile fac această solicitare în baza unei constatări motivate.
Mai mult, legea prevede că, dacă nu se vor prezenta la examinarea psihologică, aceste persoane nu vor mai avea dreptul să dețină arme.
Până la această modificare legislativă, verificarea psihologică avea loc numai înainte de obținerea autorizării, precum și în momentul în care era necesară reînnoirea valabilității acesteia.
Citiți AICI mai multe informații despre numărul persoanelor fizice autorizate să dețină arme și muniții letale și neletale care sunt înscrise în evidențele autorităților.
Începând din acest an, persoanele fizice autorizate pot deduce doar anumite cheltuieli atunci când își calculează venitul net. Mai precis, noul Cod fiscal conține o serie de noi elemente, ce aduc cu sine o relaxare a criteriului general de deducere.
Art. 68 alin (5) din noul Cod fiscal conține exemplele de cheltuieli deductibile limitat, printre care se numără cheltuielile de sponsorizare, mecenat, precum și pentru acordarea de burse private, în limita unei cote de 5% din baza de calcul, cheltuielile de protocol, în limita unei cote de 2% din baza de calcul sau cheltuielile efectuate de utilizator, respectiv chiria – rata de leasing – în cazul contractelor de leasing operațional, respectiv cheltuielile cu amortizarea și dobânzile pentru contractele de leasing financiar.
De asemenea, în normele legale se regăsește și o listă de cheltuieli care nu îndeplinesc criteriile pentru a fi considerate cheltuieli deductibile limitat și care sunt considerate nedeductibile la calculul venitului net.
Despre toate acestea puteți citi în acest articol scris de AvocatNet.ro în cursul acestei săptămâni.
Extragerile lunare ale loteriei organizate de Ministerul Finanțelor și Loteria Română și care au început în vara anului trecut continuă și în 2016.
Fondul de premiere pentru fiecare dintre extragerile care au avut loc în 2015, precum și pentru cele care vor avea loc începând din acest an, este de un milion de lei.
La Loteria bonurilor, instituită „ca măsură pentru combaterea evaziunii fiscale” (OG nr. 10/2015), au dreptul să participe numai persoanele fizice care dețin bonuri fiscale ce atestă cumpărarea de bunuri sau servicii pe teritoriul României.
Concret, în cadrul Loteriei bonurilor fiscale urmează să fie organizate 12 extrageri lunare, ale căror date exacte le puteți regăsi AICI.
Pentru a putea obține pensia pentru limită de vârstă, trebuie îndeplinite două condiții de bază: atingerea vârstei standard de pensionare și efectuarea stagiului minim de cotizare. Este important de știut că amândouă se calculează în funcție de data nașterii.
În prezent, bărbații ies la pensie la 65 de ani, iar femeile la 63 de ani. În ceea ce privește stagiul de cotizare, cel minim este de 15 ani, în timp ce stagiul complet este de 35 de ani, indiferent de sex.
Notă: Pentru că atingerea vârstei standard de pensionare și a stagiilor se face prin eșalonare, unele femei încă pot ieși la pensie mai devreme de-atât.
Aflați din acest articol ce persoane pot obține în 2016 pensia pentru limită de vârstă.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, în această săptămână, că angajatorii pot să monitorizeze conversațiile online ale salariaților din timpul orelor de lucru. Mai precis, într-un caz ce vizează țara noastră, judecătorii CEDO au evidențiat faptul că această verificare nu poate fi considerată o încălcare a dreptului la viață privată și corespondență.
Concret, orice conversație online a unui salariat din timpul orelor de lucru poate să fie monitorizată de angajatori numai dacă acest lucru este stabilit într-o procedură disciplinară, cu scopul de a demonstra o încălcare a regulamentului de ordine interioară.
Citiți AICI mai multe detalii despre hotărârea CEDO, conform căreia nu este nerezonabil ca un angajator să vrea să verifice dacă salariații săi execută sau nu sarcinile profesionale în timpul orelor de lucru.
În această săptămână, Normele pentru aplicarea noului Cod fiscal au fost publicate în Monitorul Oficial.
Guvernul a adoptat normele metodologice de aplicare a noului Cod fiscal în ultima ședință din 2015, pe 30 decembrie, dar acestea mai aveau nevoie de publicarea în Monitor pentru a se aplica.
Noul Cod fiscal şi noul Cod de procedură fiscală au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016. Mai multe informaţii despre modificările aduse de aceste acte normative găsiţi în pagina "Noul sistem fiscal".
AvocatNet.ro a scris aici despre normele Codului fiscal, la momentul lansării acestora în dezbatere publică.
Puteți descărca de AICI actul normativ, integral.
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 prevede că persoanele care au obținut venituri impozabile în ultimul an anterior datei de naștere a copilului pot beneficia la cerere de concediul și indemnizația pentru creșterea acestuia.
Potrivit legislației în vigoare, cuantumul indemnizației lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni. Totuși, este important de știut că există o limită minimă și o limită maximă, după cum urmează:
- cel puţin 600 de lei şi cel mult 3.400 de lei, pentru părinţii care aleg concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an (sau până la trei ani, dacă este vorba de un copil cu handicap);
- cel puţin 600 de lei şi cel mult 1.200 de lei, pentru părinţii care aleg concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani.
AICI găsiți toate informațiile despre actele de care au nevoie de părinții pentru a solicita intrarea în concediu și îndemnizația pentru creșterea copilului, precum și despre proiectul de lege care prevede acordarea unei indemnizații lunare maxime de 3.400 de lei și părinților care aleg concediul de creștere până la doi ani, în primul an.
În anumite condiții menționate de legislația în vigoare, contribuabilii care înregistrează datorii la bugetul de stat pot să beneficieze de anularea penalităților de întârziere și a unei părți din dobânzi.
Concret, orice contribuabil va putea beneficia de anularea penalităților de întârziere aferente dacă, până pe 31 martie 2016, își va achita datoriile restante la 30 septembrie 2015 față de bugetul de stat.
În plus, contribuabilii vor putea beneficia, în anumite condiții, și de anularea de la plată a unei părți din dobânzi. Mai precis, dacă până la 30 iunie 2016 este achitată o cotă de 45,8% din dobânzile aferente obligațiilor principale restante, contribuabilii pot beneficia de anularea unei cote de 54,2% din dobânzile aferente obligațiilor principale datorate bugetului general consolidat la 30 septembrie 2015.
AvocatNet.ro a scris în acest articol despre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească acei contribuabili care vor să beneficieze de facilitățile fiscale amintite mai sus.
În prezent, Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare garantează depozitele la băncile din România, în valoare de cel mult 100.000 de euro.
Concret, în situația în care o bancă intră în insolvență și nu mai poate da înapoi sumele depuse de clienți, FGBD asigură plata compensațiilor.
FGDB garantează suma maximă de 100.000 de euro, echivalent în lei, pentru fiecare deponent, pentru fiecare bancă, indiferent că este vorba de persoane fizice sau persoane juridice. Cu toate acestea, aşa cum precizează reprezentanţii FGDB, "sunt acoperite peste 100.000 de euro depozitele constituite în urma vânzărilor de locuinţe, încasării indemnizaţiilor de pensionare, disponibilizare, invaliditate, deces, indemnizaţii de asigurare sau compensaţii pentru daune rezultate din infracţiuni sau pentru condamnări pe nedrept, în interiorul unui interval de maximum 12 luni de la data constituirii depozitului".
AvocatNet.ro a scris AICI despre lista care în include cooperativa de credit Banca Centrală Cooperatistă Creditcoop și alte 28 de bănci, precum și despre tipul de depozite care sunt garantate.
Comentarii articol (0)