Miguel de Cervantes Saavedra, cunoscutul romancier, poet şi dramaturg spaniol, a publicat la 16 ianuarie 1605 prima parte din opera sa principală, „El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha”, considerată de mulţi primul roman modern și una dintre cele mai valoroase opere ale literaturii universale, potrivit informaţiilor oferite de wikipedia.org.
Don Quijote de la Mancha îl transformă pe Cervantes în unul dintre cei mai mari autori ai literaturii occidentale, alături de Dante, Shakespeare, Michel de Montaigne sau Goethe.
Influenţa lui în literatura universală a fost atât de mare încât limba spaniola modernă a fost numita „limba lui Cervantes”.
În pagina următoare puteţi citi informaţii despre un alt eveniment important din istorie.
Pe 16 ianuarie 1988, cântăreaţa de origine americană Tina Turner intra în Cartea Recordurilor, ca artista solo cu cea mai mare audienţă din istorie, la un concert live.
Potrivit The Telegraph, concertul a fost susţinut pe stadionul Maracana din oraşul brazilian Rio de Janeiro, iar la eveniment au participat nu mai puţin de 184.000 de spectatori plătitori, un adevărat record pentru industria muzicală de până atunci.
Supranumită "Regina muzicii rock'n'roll", artista născută în 1939 în Tennessee, Statele Unite ale Americii, se poate lăuda cu milioane de albume vândute şi numeroase piese cu care a cucerit topurile muzicale, printre care: "Private dancer", "The best", "We Don't need another hero" sau "Goldeneye".
Tina Turner, pe numele său adevărat Anna Mae Bullock, locuieşte în prezent la Zurich, Elveţia şi, pe lângă activitatea muzicală, este şi actriţă sau dansatoare.
Aflaţi din următoarea pagină despre un alt eveniment istoric petrecut de-a lungul timpului.
Pe 16 ianuarie 2005, românca Adriana Iliescu devenea cea mai vârsnică femeie din lume care dă naştere unui copil, potrivit informaţiilor furnizate de wikipedia.org.
La acel moment, femeia originară din Craiova avea vârsta de 66 de ani şi 320 de zile. Ea a născut-o pe Eliza Maria Bogdana la Maternitatea Giuleşti din Bucureşti, dar fetiţa nu este, totuşi, copilul său biologic, ţinând cont că ovulul provine de la un donator anonim, iar Adriana Iliescu a fost mai degrabă o mamă purtătoare.
Povestea româncei a devenit ştire în întreaga lume şi a iscat o serie de controverse referitoare la corectitudinea din punct de vedere etic a aplicării unui tratament de fertilizare după o anumită vârstă.
Din pagina următoare puteţi afla ce personalităţi celebre s-au născut în data de 16 ianuarie.
S-au născut pe 16 ianuarie:
- 1749: Vittorio Alfieri, scriitor şi filozof italian
- 1932: Victor Ciocâltea, şahist român
- 1948: John Carpenter, regizor american
- 1951: Radu Gheorghe, actor român
- 1965: Gabriela Creţu, politician român
Au murit pe 16 ianuarie:
- 1710: Împăratul Higashiyama al Japoniei
- 1901: Arnold Bocklin, pictor elveţian
- 1957: Arturo Toscanini, dirijor italian
- 1981: Cornel Coman, actor român
- 2001: Laurent-Desire Kabila, Preşedinte al Republicii Democrate Congo
Comentarii articol (0)