Pe 16 aprilie 1889, la Londra, se năștea actorul și regizorul Charlie Chaplin, considerat unul dintre cele mai mari staruri ale cinematografiei din secolul al XX-lea.
Chaplin a pus pentru prima oară piciorul pe o scenă când avea doar 10 ani, potrivit historia.ro. La acea vreme, el făcea parte dintr-un grup de dansatori în saboți care purta numele „Eight Lancashire Lads” (Opt Flăcăi din Lancashire).
Celebrul actor este cunoscut mai ales datorită rolului „Vagabondul” sau „Charlot” (Franța, Italia, Spania, Grecia și chiar și România), „Carlitos” (Brazilia și Argentina) și „Vagabond” (Germania), potrivit informațiilor wikipedia.org.
Puțină lume știe însă că Charlie Chaplin a fost, pe lângă un actor și un regizor de geniu, și muzician și compozitor, cu toate că nu avea studii muzicale și nu știa să citească partiturile. Prin urmare, muzica din filmele sale a fost compusă de Chaplin cu ajutorul unor muzicieni și compozitori. Printre piesele celebre semnate de Chaplin se numără „Smile”, care a fost compusă pentru filmul „Modern Times” din 1936, care a devenit un hit pentru Nat King Cole în anul 1954.
În pagina următoare puteți citi informații despre un alt eveniment important din istorie.
Pe 16 aprilie se împlinesc 44 de ani de la momentul în care echipajul Apollo 16 a ajuns pe Lună. Mai precis, aceasta a fost cea de-a zecea misiune umană din Programul Spațial American Apollo, cea de-a cincea care a reușit aselenizarea și prima care a aselenizat pe una din zonele înalte ale Lunii, pe Terra Descartes.
Potrivit informațiilor de pe wikipedia.org, misiunea Apollo 16 s-a încheiat pe 27 aprilie 1972, când echipajul -- format din echipajul celebrei misiuni Apollo 13, care a reușit, în ciuda unei explozii la bord în drum spre Lună, a reușit să revină pe Pământ în siguranță -- s-a întors pe Pământ cu aproape 95 de kilograme de mostre de rocă și sol lunar.
În timpul misiunii pe Lună, comandantul modulului, pilotul Ken Mattingly, a orbitat în jurul planetei, în timp ce comandantul John W. Young și pilotul lunar Charles Duke au petrecut trei zile pe suprafața lunară.
Aflați din pagina următoare despre un alt eveniment istoric petrecut de-a lungul timpului.
În urmă cu zece ani, Prințul Albert al II-lea de Monaco a participat la o expediție în Arctica. După o expediție ce a durat patru zile pe banchiză, el a atins Polul Nord pe 16 aprilie.
La acel moment, suveranul monegasc a lansat un semnal de alarmă cu privire la încălzirea climatică a Pământului.
Călătoria a fost pentru suveran un omagiu adus prinţului Albert I, părintele oceanografiei mondiale, care a efectuat, între anii 1898 şi 1907, mai multe campanii de explorare la Spitzberg. Potrivit AFP, Albert al II-lea şi-a amintit de jurnalele de călătorie ale strămoşului său, care a explorat regiunea arctică în timpul lunilor de vară.
După doar trei ani, pe 15 ianuarie 2009, Prințul a ajuns, după o expediție care a durat aproape o lună, și la Polul Sud, el devenind astfel primul și singurul șef de stat din lume care a atins ambii poli ai planetei.
Din pagina următoare puteți afla ce personalități celebre s-au măscut în data de 16 aprilie.
Pe lângă Charlie Chaplin, s-au mai născut într-o zi de 16 aprilie:
- 1693: Anne Sophie Reventlow, regină a Danemarcei și Norvegiei
- 1755: Louise Élisabeth Vigée Le Brun, pictoriță franceză
- 1823: Gotthold Eisenstein, matematician german
- 1844: Anatole France, scriitor francez, laureat al Premiului Nobel
- 1896: Tristan Tzara, scriitor român, unul dintre inițiatorii dadaismului
- 1919: Merce Cunningham, dansator și coregraf american
- 1921: Peter Ustinov, actor britanic
- 1927: Joseph Ratzinger, teolog german, din 2005 papă al Romei, sub numele de Benedict al XVI-lea
- 1940: Regina Margareta a II-a a Danemarcei
- 1955: Henric, Marele Duce de Luxembourg
Aflați din pagina următoare ce persoane au murit în data de 16 aprilie.
Au murit într-o zi de 16 aprilie:
- 69: Otho, împărat roman
- 1828: Francisco de Goya, pictor, gravor și desenator spaniol
- 1859: Alexis de Tocqueville, istoric francez
- 1935: Panait Istrati, scriitor român de limbă franceză
- 1942: Prințesa Alexandra de Edinburgh și Saxa-Coburg și Gotha, sora reginei Maria a României
- 1951: George Pascu, lingvist, istoric literar și folclorist român
- 1972: Yasunari Kawabata, scriitor japonez, laureat al Premiului Nobel
- 1995: Aurel Bulgariu, handbalist român
- 2007: Ioan Ursu, fizician român
- 2007: Liviu Librescu, profesor de inginerie și mecanică la Universitatea Virginia Tech
Comentarii articol (0)