Se construiesc tot mai puţine locuinţe, anunţă romanialibera.ro
Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în primele 11 luni ale anului trecut cu 9,4%, ca serie brută, construcţiile noi înregistrând un avans de 4,8%, iar lucrările de reparaţii capitale şi-au sporit volumul cu 23,5% şi cele de întreţinere şi reparaţii curente cu 14,4%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti cu 16,7% şi la clădirile nerezidenţiale cu 3,1%. În cazul clădirilor rezidenţiale, volumul a scăzut cu 4,5%, se arată într-un comunicat al INS. Lucrările de reparaţii capitale au sporit cu 23,4%, cele de întreţinere şi reparaţii curente cu 11%, iar lucrările de construcţii noi cu 6,8%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti cu 9,3%, la clădirile nerezidenţiale cu 6,6%, iar la cele rezidenţiale cu 2,2%.
Ce credite alegem: cu rate fixe sau variabile, scrie jurnalul.ro
Costul împrumuturilor în lei a scăzut, după ce ROBOR a atins minimul ultimelor 25 de ani, însă românii trebuie să se gândească bine înainte de a se repezi să ia un credit. Din vară dobânzile vor începe să crească, urmând inevitabil trendul inflaţiei. Totuşi, cine alege să se împrumute e bine să calculeze ce tip de dobândă i se potriveşte mai bine.
Băncile oferă în acest moment două tipuri de împrumuturi în lei, cu dobânzi fixe sau variabile. Care este diferenţa? O dobândă fixă permite clientului să plătească aceeaşi rată lunară din prima şi până în ultima lună a împrumutului şi acesta poate să-şi facă, fără surprize, o planificare eficientă a bugetului lunar disponibil. Chiar dacă costul leilor va scădea sau va creşte, clientul va achita aceeaşi sumă. Dobânzile variabile fluctuează în funcţie de situaţia pieţei, iar aceste variaţii sunt măsurate de un indicator monetar, numit Robor. Formula de calcul este Robor la trei luni, plus marja băncii, sau Robor la şase luni, plus marja băncii. Diferenţa dintre cele două formule este că Robor la şase luni fluctuează mai puţin brusc decât cel la trei luni. În acest moment, marja băncilor este cuprinsă între 7,25% (la CEC) şi 11,54% (la Raiffeisen) pentru varianta la trei luni şi între şi 8,75% (ING) şi 12,25% (Raiffeisen) la cea de şase luni.
Comentarii articol (0)