avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... DOBANDA BANCA
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

DOBANDA BANCA

Ce reprezinta ROBOR ,si care este cea mai avantajoasa dobinda, cea variabila sau cea raportata la ROBOR? Am un credit cu data scadeinta in 2018, credit pe care in 2012 doresc sa il achit integral. Care ar fi cea mai buna varianta ,sa aleg dobanda fixa raportata la robor sau sa o aleg pe cea variabila de 8,15%? Multumesc
Cel mai recent răspuns: MONICA ROXANA Voinea , Consultant credite si finantari 10:32, 5 Octombrie 2010
ROBOR este definita drept rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele in lei. Aceasta se stabileste zilnic de BNR, ca medie aritmetica a cotatiilor practicate de 10 banci selectate de banca centrala.
Dobanda variabila, pentru un credit in RON, este stabilita ca ROBOR la o perioada aleasa de banca la care se adauga marja fixa, constanta pe perioada de creditare. Pentru exemplificare, azi ROBOR 3M are valoarea de 6,75% pa. Daca dobanda este variabila si are valoarea de 8,15% pa, atunci se deduce ca marja bancii este diferenta dintre cele doua, adica 1,4% pa.
Dobanda fixa nu este dimensionata in mod direct de ROBOR, ci de alti parametri de cost, interni ai bancii.
Daca vorbim de un credit pentru nevoi personale, este mai avantajoasa dobanda fixa. Intrucat nu ati oferit decat informatii generale, nu pot face aprecieri la obiect privind problematica mentionata, decat comentariile generale furnizate deja.
Vedeti daca in contractul de credit este mentionat comisionul de rambursare anticipata a creditului. Daca il aveti, acesta se va aplica la valoarea soldului rambursat anticipat, la momentul operatiunii de plata integrala a creditului, inainte de scadenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act aditional oug50/2010 - Elibet - Elibet Ajutor, ce sa fac? am un credit cu dobanda variabila, la o banca comerciala, credit din 2006. La acel moment, dobanda anuala (DAE) era de 17.68% la ron. ... (vezi toată discuția)
Incheiere act aditional oug 50/2010 cu banca-abuz? dinu constantin dinu constantin am primit invitatia bancii de a semna un act aditional pentru un credit auto luat in 2008. fata de cotatia ROBOR au mai cerut o marja nu sunt de acord cu ... (vezi toată discuția)
Credit nevoi personale - dobanda fixa versus dobanda variabila...un sfat, va rog! carmenbucur carmenbucur Va solicit o sugestie in urmatorul caz: Intentionez sa imi refinantez 2 credite , anume: un credit (deja refinantat...dar in conditii cam dezavantajoase,a ... (vezi toată discuția)