Campania anticorupţie amână marile proiecte: România suferă de o grevă a semnăturilor, titrează capital.ro
Oficialii români se tem că ar putea fi acuzaţi de corupţie şi de aceea întârzie să semneze împrumuturi de miliarde de euro de la Uniunea Europeană şi alte investiţii, informează Bloomberg Businessweek.
Un exemplu este intenţia omului de afaceri Ion Ţiriac, care în luna august a anului trecut anunţa că intenţionează să doneze două milioane de euro pentru a construi un nou patinoar la Bucureşti. Ţiriac a declarat jurnaliştilor că a aşteptat doi ani pentru a obţine aprobările necesare, în condiţiile în care campania anticorupţie i-a făcut pe funcţionari să fie reticenţi în a semna şi documentele de rutină. "Le este frică şi să respire pentru că ar putea ajunge în atenţia procurorilor anticorupţie", a spus Ţiriac.
O nouă ieftinire a carburanţilor. În Bucureşti, preţul motorinei a ajuns la 4,2 lei, cea mai ieftină din ţară costă 4 lei, anunţă economica.net
Petrom a ieftinit motorina cu 5 bani pe litru, iar benzina cu 3 bani în mai multe staţii din ţară. Şi Lukoil a ieftinit carburanţii. Motorina a ajuns la 4,2 lei/litru în cele mai ieftine benzinării din Bucureşti, iar în ţară preţul a scăzut la 4 lei.
Preţul carburanţilor comercializaţi în România a scăzut abrupt de la 1 ianuarie 2016, de când a intrat în vigoare noua cotă TVA de 20%. Scăderile au fost de 3,22%, în medie 16 bani pe litru. Preţul carburanţilor din România este în continuă scădere, de la jumătatea anului trecut, pentru că preţul barilului de petrol s-a prăbuşit, consemnând o scădere de 70% în decurs de un an.
Fiscul, sufocat de firmele-fantomă, scrie jurnalul.ro
ANAF este, în acest an, presat de UE să adune cât mai mulţi bani pentru ca deficitul bugetar să rămână sub 3% din PIB. O misiune foarte grea având în vedere că de ani buni această instituţie nu reuşeşte să colecteze decât jumătate din TVA.
În ciuda eforturilor de anul trecut, ANAF a strâns 6,21 miliarde de lei, e drept cu 14% în plus faţă de 2014, dar tot puţin. Cealaltă jumătate, adică 6,21 miliarde de lei, se duce în economia subterană, ceea ce arată ineficienţa Fiscului în lupta cu firmele-fantomă. În plus, reducerea TVA de la 24% la 20% înseamnă un gol de 80 de milioane de lei în colectare, gol care trebuie recuperat.
Comentarii articol (0)