Suprataxarea ambalajelor: industria alimentară devine falimentară, titrează adevarul.ro
Antreprenorii din industria alimentară se tem că majorarea taxei pe ambalaj la 2 lei pe kilogram ar putea avea consecinţe grave în rândul producătorilor, iar preţul final al acestei decizii va fi simţit de consumator. Producătorii de alimente sunt disperaţi din cauză că taxa pe ambalaje creşte de la 65 la 2.000 de lei pe tonă şi unii dintre ei sunt chiar pe punctul de a-şi lichida afacerile. Cei mai afectaţi sunt producătorii de conserve, vinuri, miere şi alte sortimente ambalate în sticlă.
„Eu am să-mi caut dreptatea în instanţă, pentru că n-am de gând să susţin statul în acest fel. Există organizaţii care şi-au luat angajamentul prin contracte, iar cei vinovaţi pentru nerespectarea clauzelor din acele contracte trebuie să plătească. Este inuman să distrugi şi această ultimă rămăşiţă din producţia agricolă, care este reflectată în industria alimentară“, a declarat Bibiana Stanciulov, deţinătoarea mărcii „Magiun de Topoloveni“.
Scăderea TVA la alimente a fost anulată de magazine. Preţurile au revenit peste nivelurile din iunie, scrie economica.net
În condiţiile în care inflaţia este negativă, adică preţurile de consum scad, în teorie, şi, de asemenea, scade şi preţul carburanţilor, produsele alimentare de la raft s-au îngrăşat şi cu două cifre faţă de iunie 2015, când TVA la alimente scădea de la 24% la 9%.
Pe carrefour-online, site monitorizat din aprilie 2015 în vederea observării evoluţiei preţurilor, înainte şi după scăderea TVA de la 24% la 9% pentru alimente, unele produse de bază s-au scumpit cu peste 30% din iunie 2015 până acum. Spre exemplu, la zahăr, ulei şi orez, preţurile de astăzi sunt chiar mai mari decât în aprilie 2015, când abia se afla că Guvernul vrea să scadă TVA la 9%. La zahăr, preţul este cu 34% mai mare decât în iunie, iar la lapte cu 15% mai mare.
ASF: Carpatica Asig intră în procedură de rezoluţie, anunţă romanialibera.ro
Societatea Carpatica Asig intră în procedură de rezoluţie, a anunţat, luni, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). În aceste condiţii, Fondul de Garantare a Asiguraţilor a fost desemnat administrator temporar.
"Analizând situaţia financiară a societăţii de asigurări Carpatica Asig S.A. și alți factori care fundamentează necesitatea protejării creditorilor de asigurări, minimizarea impactului asupra fondurilor de protecţie şi pentru evitarea efectelor negative semnificative asupra stabilităţii financiare a pieţei de asigurări, Consiliul ASF a constatat că sunt întrunite condiţiile pentru aplicarea dispoziţiilor Legii 246/2015 privind redresarea şi rezoluţia asigurătorilor, atât în ceea ce priveşte susceptibilitatea intrării într-o stare de dificultate majoră a societăţii, cît şi justificarea aplicării măsurilor de rezoluţie din perspectiva interesului public (art. 42 şi art. 43, alin.2)", se arată într-un comunicat al autorităţii.
Comentarii articol (0)