Ca urmare a controverselor privind modul de intervenţie a autorităților și corectitudinea deciziilor luate imediat după incidentul din 30 octombrie 2015 de la clubul bucureştean Colectiv, Asociația "Dăruiește Viață" a decis să înainteze, către Procurorul General al României, o plângere împotriva autorităților componente ale Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, deoarece consideră că, deși se impunea și existau pârghiile necesare, imediat după producerea incendiului, nu s-a solicitat asistență în cadrul mecanismului Uniunii Europene, în scopul limitării consecinţelor adverse imediate ale dezastrului.
Într-un comunicat de presă remis recent redacţiei noastre, reprezentanţii asociaţiei arată că cei peste 100 de supraviețuitori și familiile celor 63 de morți nu au primit niciun răspuns din partea autorităților, nici o anchetă administrativă nu a fost finalizată şi nimeni din aparatul administrativ nu și-a asumat responsabilitatea modului în care a fost gestionată îngrijirea victimelor în primele zile de după incident.
Potrivit aceluiaşi document, în ciua eforturilor deosebite ale cadrelor medicale, autorităţile au decis să nu apeleze la ajutor din afara ţării, inclusiv la ajutorul Comunității Europene, măsură care ar fi putut salva vieţile persoanelor afectate, în opinia reprezentanţilor asociaţiei. Aceştia sunt de părere că dacă autoritățile și-ar fi recunoscut la timp incapacitatea și ar fi cerut ajutorul țărilor din UE, numărul victimelor nu ar fi ajuns la numărul de 63.
"Avem datoria să nu uităm. Niciodată. Sunt 63 de oameni care au murit și alte zeci de oameni vor purta cu ei, toată viața lor, însemnele acestei tragedii. Din punctul nostru de vedere, autorităţile nu au activat mecanismul european de protecție civilă, ba mai mult, au declanșat mecanismul de dezinformare, împiedicând familiile să acționeze rapid, chiar prin eforturi financiare proprii", scrie în comunictul de presă al Asociaţiei "Dăruiește Viață".
Pentru că opinia publică are dreptul să cunoască adevărul, să afle care sunt greșelile în gestionarea situațiilor de urgență și, astfel, să ceară măsuri imediate de corectare a acestora pentru a evita astfel de situații pe viitor, asociaţia a înaintat, către Procurorul General al României, o plângere împotriva autorităților componente ale Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență.
”Multe vieți ar fi putut fi salvate dacă autoritățile ar fi recunoscut limitele sistemului nostru de sănătate și ar fi solicitat, în timp util, asistența menționată anterior. Avem datoria civică, noi ca asociație, să cerem un <<arbitraj>> al justiției, având în vedere că aparatul administrativ nu-și asumă nicio responsabilitate și nu recunoaște nicio greșeala de management a situției. Se impune ca o anchetă să tranșeze disputele născute în societate", mai este precizat în documentul amintit anterior.
Plângerea penală, făcută de Asociația Dăruiește Viață cu sprijinul Societății Civile de avocați “Cosovanu, Marcu şi Asociaţii”, a fost depusă pe 7 decembrie 2015 la registratura Parchetului de pe lângă Curtea de Casație și Justiție.
Asociația derulează din 2012 proiecte de modernizare și dotare a spitalelor din România, în special în secțiile de oncologie, cunoscând foarte bine starea spitalelor, dotările existente și mai ales nevoile din sistem.
Comentarii articol (0)