În proiectul de lege depus recent la Camera Deputaților, de un parlamentar PSD, se propune acordarea unei indemnizații pentru mamele care au născut și crescut cel puţin trei copii.
Conform propunerii de act normativ, femeile care au născut cel puțin trei copii ar urma să primească o indemnizație viageră lunară, iar cele care au născut cel puţin cinci copii ar urma să primească în plus și distincţia de "Mamă eroină". Concret, sumele de bani la care se face referire în acest proiect de act normativ se încadrează între 30 și 50% din salariul mediu net pe economie.
În textul propus al legii este menționat faptul că indemnizația viageră va fi actualizată anual în funcție de salariul mediu net pe economie din anul anterior.
De asemenea, în propunerea de act normativ se stabilește că acordarea sumei ce îi revine mamei nu va fi condiționată de obținerea unui alt venit, iar indemnizația nu va fi impozitată.
Argumente Pro:
1. Legea ar avea un impact pozitiv asupra natalității României, care se află într-o continuă scădere. Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, în 2050, populația României va fi de 16 milioane de locuitori. „În anul 1990, în România, s-au născut 314.746 de copii, în anul 2011 s-au născut 196.242 de copii, iar în 2013 s-au născut 176.000 de copii”, arată inițiatorul legii.
2. Sumele de bani pe care mamele cu mai mult de trei copii le-ar putea primi în plus ar fi binevenite, având în vedere cheltuielile pe care le presupune o familie numeroasă. În prezent, pe lângă indemnizația de creștere a copilului, în valoare de 85% din media veniturilor, până la vârsta de un an (între 600 și 3400 de lei/lună) sau doi ani (între 600 și 1.200 de lei/lună), părinții care au optat pentru indemnizație până la un an și își reiau activitatea mai devreme de această dată beneficiază de un stimulent de inserție în valoare de 500 de lei/lună.
Argumente contra:
1. Un prim argument contra îl reprezintă faptul că acest proiect poate fi văzut ca o măsură populistă, având în vedere că a fost lansat în plin an electoral. Totodată, potrivit Hotnews.ro, inițiatorul legii, deputatul Ninel Peia, care este tatăl a trei copii, și-a rugat soția să nu solicite această indemnizație, pentru a nu se considera că a existat un conflict de interese.
2. În al doilea rând, în forma actuală a propunerii legislative nu sunt menționați nicăieri tații care sunt singuri și cresc trei sau mai mulți copii. Cu alte cuvinte, din acest punct de vedere, legea ar putea fi considerată discriminatorie.
Voi ce părere aveţi despre această propunere legislativă și ce șanse îi dați să fie adoptată?
Comentarii articol (118)