La acest moment există două proiecte în Parlament care-și așteaptă votul aleșilor noștri: unul la Camera Deputaților, care le privește pe "mamele eroine", iar celălalt la Senat, prin care s-a propus tot o măsură de ajutor bănesc pentru mamele cu mai mulți copii. Așa că le vom analiza pe rând.
Proiectul de lege pentru mamele eroine a fost inițiat la începutul anului trecut de un deputat al partidului Partidului Social Democrat și a fost adoptat în octombrie de către senatori. De atunci, proiectul stagnează în Camera Deputaților, undeva pe la comisiile de specialitate, pentru că din 8 noiembrie 2016, când a primit avizul favorabil al Comisiei pentru sănătate și familie, nu s-a mai întâmplat nimic cu el. Pentru a intra în vigoare, proiectul mai are nevoie și de votul deputaților, precum și de promulgarea prin decret prezidențial și de publicarea sa în Monitorul Oficial.
În forma adoptată de Senat (care poate să mai primească modificări între timp, de la deputați) proiectul de act stabilește că se va acorda o indemnizație viageră lunară pentru mamele care au născut și cresc trei copii sau mai mulți (o indemnizație viageră presupune că acordarea ei se face pentru toată viața, dar nu se transmite și moștenitorilor). Mamele eroine ar primi acești bani indiferent dacă obțin sau nu un venit și indiferent de cât de mare ar fi acesta, iar suma de bani cu titlul de indemnizație ar fi neimpozabilă.
Concret, mamele ar primi în fiecare lună, pentru tot restul vieții (deci și femeile ieșite la pensie):
- o indemnizație de 30% din valoarea salariului mediu net pe economie, dacă au trei copii (adică 658,8 lei);
- o indemnizație de 40% din valoarea salariului mediu net pe economie, dacă au patru copii (adică 878,4 lei);
- o indemnizație de 50% din valoarea salariului mediu net pe economie, dacă au cinci copii sau mai mulți (adică 1.098 lei);
- pentru mamele care au cinci sau mai mulți copii, s-ar acorda titlul și medalia de "Mamă Eroină".
Notă: Salariul mediu net pe economie la acest moment are valoarea de 2.196 de lei (câștigul salarial mediu brut fiind de 3.131 de lei).
La momentul propunerii, redacția noastră i-a întrebat pe cititori ce părere au despre această inițiativă. Părerile au fost însă împărțite: în afară de cei, nu foarte numeroși, care au agreat propunerea, cei mai mulți au pus sub semnul întrebării rezultatul final al aplicării unei astfel de legi - creșterea natalității în segmentul populației aflate la limita sărăciei. De asemenea, cei mai mulți au ținut să amintească faptul că această propunere nu e chiar nouă în România, avându-și strămoșul în regimul comunist.
Dintr-un material mai vechi al celor de la Jurnalul Național aflăm că în perioada comunistă se acorda Titlul de onoare "Mama Eroină" tuturor tovarășelor care au născut și crescut zece sau mai mulți copii. Tot așa, celor care au născut șapte, opt sau nouă copii li se acorda Ordinul Gloria Maternă, iar celor cu cinci sau șase copiii li se acorda Medalia Maternității. Acordarea acestor recompense în perioada comunistă e ușor de explicat: regimul își dorea ca natalitatea să înflorească, dar pentru asta femeile aveau nevoie de un stimulent (o medalie care se purta la ocaziile speciale și ceva bani).
Nici în prezent România nu stă prea bine la capitolul natalitate: doar 1,33 copii născuți de o femeie, sub media Uniunii Europene de 1,61 copii, potrivit celor de la Capital. Cumulată cu migrația în creștere, numărul celor care pleacă să muncească și să locuiască în altă țară fiind tot mai mare, România ar putea ajunge în 2050 la aproximativ 14 milioane de locuitori, potrivit sursei citate, față de 23,2 milioane, cât înregistra în 1990.
De fapt, inițiatorul acestui proiect de lege și-a motivat propunerea tocmai pe ideea de natalitate. "A sosit momentul să avem o adevărată Lege a Mamelor Eroine", punctează la început inițiatorul în ceea ce s-ar putea numi o expunere de motive foarte convingătoare.
Ajutoare bănești și taxe și impozite reduse pentru mamele cu mai mulți copii
Cealaltă inițiativă parlamentară îi aparține unui deputat independent: Proiectul de lege privind ajutorul bănesc acordat de stat mamelor care au născut și au păstrat în îngrijire trei sau mai mulți copii. Propunerea a fost înregistrată la Senat în septembrie anul trecut și se află abia în faza de început în procedura parlamentară de adoptare a unei legi: proiectul trebuie să treacă pe la comisiile de specialitate din Senat, să fie votat de senatori, apoi să ajungă în Camera Deputaților, unde va fi de asemenea dezbătut și supus votului. Dacă va primi și votul deputaților, atunci proiectul va mai avea nevoie de promulgarea președintelui și de publicarea în Monitor.
Concret, femeia care nu realizează venituri din salarii și a născut și păstrat în îngrijire trei sau mai mulți copii, va putea să primească un ajutor bănesc lunar, astfel:
- 60% din salariul minim brut pe țară pe perioada cât copiii se află în îngrijirea sa (adică 870 de lei, salariul minim fiind de 1.450 de lei);
- pentru tot restul vieții, echivalentul alocației de stat minime pentru un copil, după data de la care ultimul copil pierde dreptul de a primi această alocație (adică 84 de lei sau 200 de lei pentru copilul cu handicap).
De asemenea, proiectul mai prevede și că aceste mame vor beneficia de impozite și taxe locale cu 50% mai mici. Sumele de bani primite de către aceste mame ar reprezenta, ca și în cazul celor pentru mamele eroine, venituri neimpozabile.
Practic, ajutoarele bănești propuse în acest caz se situează aproape la aceleași valori cu cele din proiectul de lege pentru "mamele eroine", numai că în acest din urmă proiect indemnizația se diferențiază în funcție de numărul de copii. În schimb, acestă propunere este mult mai detaliată decât prima, pentru că prevede nu doar ce se va acorda mamelor, dar și cum vor trebui să ceară acești bani, de unde se vor face finanțările și cum vor putea pierde dreptul la banii acordați.
La finele anului trecut, Guvernul și-a exprimat punctul de vedere cu privire la acest proiect și nu a fost unul favorabil. În motivarea sa, Executivul a arătat că propunerea nu e temeinic justificată și nu poate nicidecum să ducă la creșterea natalității prin ceea ce prevede. De asemenea, ea ar fi discriminatorie față de mamele cu trei sau mai mulți copii care sunt angajate și au un salariu. De asemenea, în cazul impozitelor pe proprietate, ar trebui avut în vedere că orice facilitate se acordă unei persoane conform întinderii dreptului de proprietate, potrivit Codului civil.
În plus, Codul fiscal deja prevede că nu se impozitează ajutoarele și indemnizațiile de la bugetele statului și autorităților locale.
În 2002 și în 2004 au fost respinse două proiecte de lege care propuneau, în mare, cam aceleași lucruri: beneficii bănești pentru mamele cu mai mulți copii. De asemenea, în 2012 a fost respins un proiect care prevedea acordarea unor reduceri de până la 15% la contribuțiile sociale pentru mamele care au mai mulți copii. La acest moment, șansele cele mai mari de realizare le are proiectul cu "mamele eroine" și asta nu doar pentru că se află deja la Camera decizională, dar și pentru că lasă aparența unui proiect de lege mai închegat decât al doilea.
Notă: Acest articol face parte dintr-o serie de materiale dedicate Zilei femeii. Celelalte materiale se regăsesc aici.
Atenție! Cele două proiecte de lege nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare ele trebuie să obțină votul favorabil în Parlament, să fie promulgate de Președinte și să fie publicate în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (56)