Programul de Internship în instituţiile publice, organizat de Guvern şi destinat studenţilor şi tinerilor absolvenţi, a ajuns anul acesta la cea de-a patra ediţie şi se va desfăşura începând de azi şi până în 22 septembrie, potrivit informaţiilor furnizate de Executiv.
Concret, astăzi este programată deschiderea oficială a programului ce are ca obiectiv implicarea tinerilor performanți în activitățile Guvernului, pentru dobândirea de către aceștia a experienței și cunoștințelor practice. De altfel, tinerii interesaţi să lucreze, timp de două luni, la Palatul Victoria, în ministere și în celelalte instituții participante la program s-au putut înscrie la stagiul de practică din acest an până pe 15 mai, 150 de stagiari fiind selectaţi în final de Executiv.
Candidaţii trebuie să aibă cel mult 25 de ani
Conform informaţiilor de pe site-ul dedicat programului amintit, tinerii interesaţi de stagiile de practică oferite de instituţiile publice trebuiau să îndeplinească următoarele condiţii, pentru a putea participa:
- să fie cetăţeni români;
- să aibă vârsta maximă de 25 de ani (născuţi în 1991 şi mai tineri);
- să aibă calitatea de studenţi/tineri absolvenţi ai unei universităţi din România sau din străinătate;
- să stăpânească cel puţin o limbă străină de circulație internațională (engleză, franceză, spaniolă, italiană, germană etc.);
- să dețină cunoștințe minime din zona tehnologiei informației, preponderent fiind necesare cunoștințe pentru utilizarea pachetului de programe Microsoft Office;
- să nu fi participat la ediţiile anterioare ale programului. În schimb, au fost eligibili pentru reînscriere candidaţii care şi-au depus candidaturile în trecut, însă au fost respinşi în urma preselecţiei online sau a interviului.
Atenţie! Tinerii care sunt deja angajaţi nu au fost eligibili pentru înscrierea la program. Chiar dacă experienţa profesională nu este obligatorie, reprezentanţii Guvernului au transmis că în evaluare s-a pus preț pe activitățile de implicare civică ale candidaților (participarea la acțiuni voluntare, participarea în alte programe similare de internship etc.)
De asemenea, condiţiilor enumerate mai sus li s-au adăugat criteriile specifice menţionate în pagina fiecărei instituţii participante.
Printre autorităţile şi instituţiile publice în care participanţii vor avea posibilitatea să facă stagiul de practică se numără Guvernul, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Justiţiei sau Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Lista completă a instituţiilor publice participante în program poate fi consultată pe site-ul oficial internship.gov.ro.
Pentru al doilea an consecutiv, participanţii vor fi plătiţi. Remuneraţia creşte semnificativ faţă de 2015
Dacă anul trecut, stagiarii au fost remuneraţi, în premieră, cu suma de 450 lei la finalul fiecăreia dintre cele două luni de practică, anul acesta Guvernul va oferi o sumă considerabil mai mare participanţilor.
Astfel, aceştia vor primi 1000 lei la finalul fiecăreia dintre cele două luni ale stagiului, suma fiind alocată pe baza prezenței și implicării active în cadrul programului.
În altă ordine de idei, orarul de lucru al participanţilor va fi acelaşi cu al angajaţilor instituţiei în care vor fi repartizaţi, cu obligaţia de a lucra un minim de 120 de ore lunar pentru a putea beneficia de bursa aferentă stagiului. Stagiarii care nu au reşedinţa în Bucureşti nu vor beneficia de cazare asigurată pe perioada celor două luni de activitate, dar aceştia vor avea posibilitatea cazării contracost în căminele Universităţii "Politehnica" din Bucureşti.
Participarea la programul oficial de Internship al Guvernului se realizează în baza unei convenţii încheiate între Guvern şi stagiar. Cei care îndeplinesc cu succes activităţile din cursul celor două luni ale programului vor primi un certificat nominal care să ateste participarea lor in program. De asemenea, aceştia vor putea solicita scrisori de recomandare din partea instituţiilor în care au desfăşurat stagiul de internship.
Internship şi la Camera Deputaţilor. Stagiul s-a încheiat în iunie
Pe lângă programul de Internship organizat de Guvern, în 2016 s-a derulat şi o nouă ediție a Programului de Internship la Camera Deputaților, destinată studenților și tinerilor absolvenți. Concret, aceasta a avut loc în perioada 11 aprilie-10 iunie, iar la final fiecare participant a primit un atestat.
”Este un proiect care se bucură de interes deosebit din partea tinerilor. Mulți dintre studenții și absolvenții care au participat la edițiile anterioare, tineri valoroși, creativi, cu o bună pregătire și entuziasm molipsitor, își doresc o carieră în administrație. Le oferim șansa să vină în Parlamentul României, să lucreze în comisiile permanente și să cunoască în detaliu procesul legislativ. Le urez mult succes candidaților și îi asigur de toată deschiderea din partea noastră”, a spus Valeriu Zgonea, iniţiatorul programului.
Potrivit informațiilor furnizate de parlamentari, ediția din acest an a programului de Internship şi-a propus să extindă paleta de opțiuni disponibile pentru candidați. Astfel, tinerii au putut selecta două departamente și două comisii parlamentare în care să-și desfășoare stagiul.
Printre comisiile care au primit stagiari se regăsesc: Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare, Comisia pentru buget, finanțe și bănci, Comisia pentru industrii și servicii, Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, Comisia pentru mediu și echilibru ecologic sau Comisia juridică, de disciplină și imunități.
Notă: Lista completă a specializărilor în care au activat stagiarii anul acesta poate fi consultată aici.
Programul de Internship a debutat în 2014, atunci când aproape 400 de tineri și-au exprimat dorința de a participa la stagiile oferite de Parlament.
Comentarii articol (0)