Persoanele care cumpără pe parcursul anului 2016 locuinţe, terenuri sau mijloace de transport vor plăti impozitele aferente începând cu 1 ianuarie 2017, stabileşte noul Cod fiscal, în vigoare de la 1 ianuarie.
Astfel, cei care au vândut, spre exemplu, în luna ianuarie a acestui an, un apartament sau o maşină trebuie să achite impozitul pentru casa sau vehiculul respectiv pentru tot anul 2016, până la termenele stabilite de lege (31 martie şi 30 septembrie), deoarece aveau în proprietate acel bun la finalul anului trecut.
Anterior intrării în vigoare a noului Cod fiscal, pentru o casă, un teren sau o maşină dobândită în cursul anului, noul proprietar datora impozit începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care bunul a fost cumpărat.
Argumente PRO:
1. Noile reglementări legislative sunt în avantajul cumpărătorului, cel care va începe să plătească impozitul abia din anul următor celui în care a intrat în posesia bunului, chiar dacă acest lucru s-a petrecut, să zicem, în primele zile ale anului în curs.
2. Ţinând cont de cele prezentate anterior, activitatea celor care dezvoltă un business, spre exemplu, din vânzarea şi revânzarea maşinilor ar putea fi afectată, astfel încât pe piaţa autohtonă ar putea fi comercializate maşini de o mai bună calitate şi care nu prezintă vicii ascunse, fiind cunoscute situaţiile în care cumpărătorul descoperă o lipsă a conformităţii produselor achiziţionate la un anumit interval de timp (ex: după un timp, cumpărătorul unui autoturism constată că motorul nu este cel original, ci unul contrafăcut).
Argumente CONTRA:
1. O persoană care a vândut o casă sau o maşină la începutul anului este obligată prin lege să plătească impozitul pentru tot anul în curs. Cu alte cuvinte, vechiul proprietar va plăti pentru un bun de care nu se mai bucură şi care a intrat în posesia unei alte persoane.
2. Dispoziţiile noului Cod fiscal fac referire şi la situaţia unei persoane care radiază un mijloc de transport pe parcursul anului. Şi în acest caz, aceasta va plăti impozitul aferent mijlocului de transport pentru tot anul 2016, încetând să mai datoreze această taxă abia de la 1 ianuarie 2017. Astfel, chiar dacă maşina nu mai poate fi folosită, fostul proprietar trebuie să plătească impozitul aferent.
Voi ce părere aveţi despre noul sistem de impozitare a maşinilor? Sunteţi sau nu de acord cu reglementările actuale? Încercaţi, pe cât posibil, să şi argumentaţi răspunsurile oferite.
Comentarii articol (6)