Decizia Curţii Constituţionale nr. 22 din 20 ianuarie 2016 referitoare la obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii pentru completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 160 din 2 martie.
- Prin intermediul acestui act normativ, judecătorii Curţii au găsit neconstituţională propunerea legislativă prin care primarii şi viceprimarii, precum şi preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene urmau să beneficieze de pensii speciale la împlinirea vârstei de pensionare.
- În motivarea deciziei lor, magistraţii Curţii au arătat că documentul adoptat la finalul anului trecut de parlamentari nu îndeplineşte condițiile de claritate, precizie și previzibilitate cu privire la natura juridică a „indemnizației pentru limită de vârstă”, sfera beneficiarilor săi și modul de stabilire și calcul al indemnizației.
- De asemenea, în decizia CCR este explicat că bugetul de stat pentru anul 2016 nu cuprinde astfel de cheltuieli, iar sursa de finanţare nu este una reală.
- Detalii pe larg, aici.
- Termen de intrare în vigoare: 2 martie.
Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 825/2016 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului „Decizie de reverificare” a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 165 din 4 martie.
- Conform normelor în vigoare, inspecția fiscală se efectuează o singură dată pentru fiecare tip de creanță fiscală și pentru fiecare perioadă supusă impozitării, însă, prin excepţie, se poate decide reverificarea, dacă între timp au apărut date care influențează rezultatele inspecției.
- În situația în care Fiscul decide reverificarea contribuabilului, acesta trebuie să fie informat în prealabil. Astfel, la începutul acțiunii de reverificare, organul de inspecție fiscală este obligat să comunice contribuabilului/plătitorilor Decizia de reverificare, care poate fi contestată în 45 de zile de la comunicare.
- Actul normativ citat aprobă modelul şi conţinutul formularului "Decizia de reverificare", prin care au fost aduse modificări în ceea ce priveşte articolele care reglementează speţa în cauză. Ca şi până acum, decizia de reverificare se va întocmi în trei exemplare şi va fi comunicată contribuabilului înainte de începerea inspecției fiscale cu 30 de zile, în cazul marilor contribuabili sau cu 15 zile, în cazul celorlalţi contribuabili/plătitori.
- Mai multe informaţii sunt aici.
- Termen de intrare în vigoare: 4 martie.
Hotărârea Guvernului nr. 105/2016 privind stabilirea contingentului pe tipuri de lucrători nou-admiși pe piața forței de muncă în anul 2016 a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 158 din 1 martie.
- La fel ca în 2014 și 2015, în acest an tot 5.500 de noi lucrători străini pot fi primiți pe piața muncii din România, respectiv cetăţeni ai altor state decât cele membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European ori ai Confederaţiei Elveţiene sau cetățenii străini al căror acces liber pe piața muncii este stabilit prin acorduri și tratate încheiate de România cu alte state.
- Potrivit legislaţiei în vigoare, pentru lucrătorii permanenți sau asimilați lucrătorilor permanenți, angajatorii plătesc taxele, impozitele și contribuțiile prevăzute de lege. În plus, firmele care angajează străini au nevoie de un aviz special, aprobat prin OG nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României.
- Detalii, aici.
- Termen de intrare în vigoare: 1 martie.
Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 839/2016 privind aprobarea Normelor tehnice de autorizare a magaziilor şi a perimetrelor pentru depozitare temporară şi a Normelor tehnice de înregistrare a depozitelor utilizate în zonele libere a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 164 din 3 martie.
- Actul normativ menţionat se adresează operatorilor economici ce desfășoară activități de case de expediții, dețin antrepozite vamale, sunt companii de transport sau sunt comisionari vamali.
-
Practic, documentul reglementează autorizarea magaziilor de depozitare temporară. Vă reamintim că termenul de depunere a unei declarații vamale de import este de cel mult 45 zile pentru mărfurile aprovizionate pe cale maritimă sau de 20 zile pentru
mărfurile transportate pe orice altă cale. - Pentru păstrarea mărfurilor în bune condiții și pentru respectarea drepturilor de import ale statului se pot autoriza magazii pentru depozitare temporară, în anumite condiţii, stabilite de ordinul de mai sus.
- Termen de intrare în vigoare: 3 martie.
Ordinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 223/2016 privind modificarea Ordinului ministrului mediului şi gospodăririi apelor nr. 549/2006 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului „Declaraţie privind obligaţiile la Fondul pentru mediu“ şi a instrucţiunilor de completare şi depunere a acestuia a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 166 din 4 martie.
- Documentul publicat vineri aduce o ușoară modificare procedurilor privind depunerea declarației de mediu. În esență, operatorii economici ce optează pentru depunerea acestei declarații în format hârtie la registratura autorității de mediu nu mai au obligația ștampilării formularului de declarație. Acesta se va depune semnat în mod corespunzător de persoanele cu atribuții în acest sens.
- Legislaţia stabileşte că operatorii economici pot depune formularele declarației listate din programul informatic pus la dispoziția acestora de autoritatea pentru mediu și prin utilizarea serviciilor poștale, cu confirmare de primire.
- Termen de intrare în vigoare: 4 martie.
Legea concurenței nr. 21/1996 a fost republicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 153 din 29 februarie 2016.
- Legea concurenţei nr. 21/1996 a fost republicată în Monitorul Oficial la începutul săptămânii precedente.
- Actul normativ are drept scop protecția, menținerea și stimularea concurenței și a unui mediu concurențial normal, în vederea promovării intereselor consumatorilor.
- Documentul poate fi consultat, integral, aici.
Comentarii articol (0)