Proiectul de lege pentru completarea art. 36 alin. (6) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 a fost respins de Camera Deputaţilor, ca primă Cameră sesizată, însă acum a ajuns pe ordinea de zi a Senatului, forul decizional, cu propunere de adoptare.
Acesta prevede, în esenţă, că, în baza atribuţiilor de gestionare a serviciilor furnizate cetăţenilor, fiecare consiliul local ar putea să asigure accesul gratuit la internet wireless în spaţiile publice administrate sau aflate în proprietatea unităţilor administrativ-teritoriale.
Vizate sunt, în mod special, localităţile din zona rurală, aşa cum explică iniţiatorul propunerii legislative, senatorul Alexandru Cordoş, în expunerea de motive anexată documentului. Concret, parlamentarul spune că, "având în vedere faptul că în România aproape jumătate din populaţie locuieşte în mediul rural şi că accesul la informare prin internet în aceste zone este redus, în comparaţie cu alte ţări ale Uniunii Europene, accesul la serviciul de internet gratuit în spaţiile publice din mediul rural şi oraşele mici este vital".
Deşi deputaţii au avut proiectul pe ordinea de zi tot cu propunere de adoptare, aceştia au ales să-l respingă cu 83 de voturi "contra", 78 de voturi "pentru" şi 23 de abţineri. Totuşi, Camera Deputaţilor a fost prima Cameră sesizată, astfel că votul decisiv aparţine în această situaţie Senatului.
Notă: Proiectul NU se aplică în momentul de faţă. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie adoptat de Senat, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.
Argumente PRO:
1. Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, la 1 ianuarie aproximativ 10,69 de milioane de români trăiau în mediul urban, în timp ce aproximativ 9,17 milioane - în mediul rural. Asta înseamnă că accesul la internet ar trebui să fie o prioritate pentru autorităţi, mai ales în mediul rural, acolo unde posibilităţile financiare ale cetăţenilor sunt mai reduse decât la oraş.
2. În condiţiile în care în zonele rurale există mai puţine posibilităţi de angajare şi surse pertinente de informare, accesul gratuit la internet ar ajuta cetăţenii să afle mai repede informaţiile de care au nevoie pentru a-şi găsi un loc de muncă sau pentru a-şi simplifica interacţiunile cu autorităţile locale. Totodată, cetăţenii ar putea să afle mai uşor, cu ajutorul internetului, şi despre ajutoarele şi facilităţile oferite de lege persoanelor cu probleme financiare.
Argumente CONTRA:
1. Consiliile locale ar trebui să-şi folosească fondurile mai degrabă pentru îmbunătăţirea infrastructurii locale şi a relaţiilor cu cetăţenii şi pentru a înmulţi oportunităţile de angajare.
2. Chiar dacă autorităţile locale ar oferi cetăţenilor internet gratuit, mulţi dintre cei care stau în localităţile rurale n-au nivelul de trai necesar pentru a deţine dispozitive cu care să acceseze efectiv acest serviciu (laptop, smartphone, tabletă). Prin urmare, un asemenea serviciu ar fi inutil dacă nu s-ar lua măsuri, de exemplu, pentru organizarea unor săli publice de calculatoare pe care localnicii să le poată accesa în timpul zilei.
Voi ce părere aveţi despre iniţiativa de a oferi cetăţenilor din mediul rural internet wireless gratuit?
Comentarii articol (4)