Instanța confirmă cartelul benzinarilor. Companiile petroliere au avut înțelegeri anticoncurențiale, titrează evz.ro.
Deși nu au fost descoperiți înțelegându-se asupra prețurilor, marii distribuitori de carburanți tot au fost prinși cu mâța în sac
Consiliul Concurenţei câştigă pe rând procesele cu companiile petroliere pe care le amendase cu o sumă record, 880 milioane lei, pentru înţelegeri anticoncurenţiale.
Instituţia a anunţat ieri că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat irevocabil încălcarea legii concurenței de către compania OMV Petrom Marketing, prin participarea la o înțelegere de tip cartel alături de celelalte companii active pe piața carburanților - MOL, Rompetrol, LukOil şi Eni.
Volumul creditelor pentru persoane fizice l-a depăşit pe cel al împrumuturilor pentru companii. Cauzele vin din economie, anunță economica.net.
Potrivit statisticilor BNR privind clienţii nebancari neguvernamentali, pentru prima dată în ultimii cinci ani, volumul creditelor contractate de populaţie (107,381 miliarde lei) a depăşit volumul creditelor agenţilor economici (105,52 miliarde lei). Cauzele se regăsesc în scăderea producţiei industriale şi creşterea peste aşteptări a creditului de consum, alimentat de aşteptări de creştere a veniturilor viitoare pentru populaţie.
Analiştii economici sunt de părere că avem de-a face cu o situaţie temporară, sau ciclică, una care dovedeşte până la urmă că, „economia împinge creditul şi nu invers, cum ar fi normal”, după cum explică Florin Cîţu. Dacă analizăm comportamentul de împrumut al populaţiei şi al agenţilor economici constatăm că, din 2011 şi până în prezent, volumul creditelor pentru companii a fost mai mare decât cel pentru populaţie.
Comerţul exterior, produs cu produs: ce mărfuri sunt în top la importurile, exporturile, deficitele şi excedentele României, informează adevarul.ro.
Împărţirea pe produse a schimburilor de mărfuri cu partenerii externi arată că România are deficite maxime - adică importă mai mult decât exportă - la categoriile medicamente, petrol, aparatură electronică, legume şi fructe (!), iar excedentară - adică exportă mai mult decât importă - este la autoturisme, îmbrăcăminte, mobilă, cereale şi electrocasnice.
Pe baza datelor centralizate la Institutul Naţional de Statistică (INS), „Adevărul“ vă prezintă deficitele şi excedentele comerciale ale României, împărţită pe produse şi grupe de produse importate/exportate în anul 2015. La capitolul medicamente şi articole medicale, importurile au însumat 2,6 miliarde de euro, iar importurile - 877 de milioane de euro, rezultând astfel un deficit comercial de 1,7 miliarde de euro.
La capitolul medicamente şi articole medicale, importurile au însumat 2,6 miliarde de euro, iar importurile - 877 de milioane de euro, rezultând astfel un deficit comercial de 1,7 miliarde de euro.
Comentarii articol (0)