1. Noutăţi referitoare la impozitarea clădirilor
Zilele trecute, în normele Codului fiscal au fost introduse clarificări pentru impozitarea locuinţelor cu destinaţie mixtă, adică folosite atât în scop personal, cât şi în scop profesional. Totodată, din cauza acestor modificări, Guvernul a decis să amâne termenele de declarare şi plată a impozitului pe clădiri. Informaţii pe larg sunt aici şi aici.
2. Modificări majore la concediul pentru creşterea copilului
Părinţii vor putea să beneficieze doar de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani (fiind eliminată opţiunea de concediu până la împlinirea vârstei de un an), iar indemnizaţia lunară aferentă acestuia va avea doar o limită minimă (fiind eliminată limita maximă). Aceste noutăţi sunt incluse într-un proiect de lege ce mai are nevoie doar de votul deputaţilor pentru a se aplica. Detalii, aici.
3. Depunerea situaţiilor financiare
Anumite categorii de contribuabili trebuie să depună situaţiile financiare pentru anul 2015 mai devreme de 30 mai, altfel riscă amenzi de mii de lei. De exemplu, firmele aflate în lichidare trebuie să respecte ca termen-limită data de 30 martie, în timp ce asociaţiile şi fundaţiile - data de 29 aprilie. Puteţi afla mai multe de aici şi aici.
4. Pachetele medicale pentru perioada 2016-2017 au fost publicate
Pachetele de servicii medicale pentru următorii doi ani au apărut săptămâna aceasta în Monitorul Oficial şi se vor aplica de la 1 aprilie. Mai exact, este vorba de pachetul minimal, ce este destinat persoanelor neasigurate, şi de pachetul de bază, ce este destinat persoanelor asigurate în sistemul medical autohton. Informaţii suplimentare sunt în acest articol.
5. Anumite firme trebuie să obţină autorizaţia de securitate la incendiu până la finele anului
Localurile care funcţionează în momentul de faţă fără autorizaţie de securitate la incendiu sunt obligate să obţină acest document până la sfârşitul anului 2016. Totuşi, încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu va putea duce în orice moment la închiderea activităţii de către autorităţi. Aici sunt mai multe.
6. Recalcularea şi contestarea pensiilor militare
Tot zilele trecute au apărut în Monitor şi noi reguli privind pensiile militare. Concret, a fost stabilită procedura de recalculare a anumitor pensii militare şi cea de contestare a deciziilor de pensionare emise de autorităţi. Aflaţi mai multe aici şi aici.
7. Posibile obligaţii noi pentru plăţile cu cardul
Comercianţii care realizează anual o cifră de afaceri de cel puţin 10.000 de euro (faţă de 100.000 de euro, cât este limita în prezent) vor fi obligaţi să accepte şi plăţile cu cardul. Totodată, plata cu cardul va deveni obligatorie şi pentru instituţiile publice care încasează impozite, taxe şi amenzi. Noile obligaţii sunt incluse într-un proiect de lege aflat pe lista de vot decisiv a deputaţilor. Detalii suplimentare, aici.
8. Noi taxe trebuie raportate în formularul 100
Agenţia Națională de Administrare Fiscală a decis săptămâna asta că anumite taxe noi trebuie raportate prin intermediul formularului 100. Totodată, autorităţile au făcut şi unele modificări la instrucţiunile pentru completarea acestui document. Aflaţi mai multe din acest articol.
Comentarii articol (0)