1. Tineri români, premiaţi în străinătate pentru roboţii pe care i-au construit, scrie gandul.info.
Trei studenţi de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din Bucureşti, coordonaţi de un conferenţiar universitar, au obţinut o medalie de argint şi una de bronz la concursul internaţional Robot Challenge, care a avut loc la Viena, la jumătatea lunii.
După succesul înregistrat anul trecut, echipa HBFS (Harder Better Faster Stronger) a obţinut o medalie de argint şi una de bronz la competiţia RobotChallenge, desfăşurată la Viena în perioada 12-13 martie 2016. Totodată, echipa HBFS a contribuit la plasarea României pe locul şase în clasamentul pe medalii al naţiunilor.
Echipa HBFS participantă la concurs a fost formată din studenţi şi masteranzi la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, Departamentul de Automatică şi Informatică Industrială: Ionuţ Cristian Dobre (anul III), Maria Cîrciumaru (anul IV), Mihai Crăciunescu (masterand anul II), fiind coordonată de conf. universitar Ştefan Mocanu.
2. Lungmetrajul "Aferim!" - marele câștigător al Galei Gopo 2016, anunță Agerpres.
Filmul "Aferim!", în regia lui Radu Jude, s-a impus luni seară la cea de a X-a ediție a Galei Gopo câștigând 12 premii, printre acestea numărându-se trofeele pentru Cel mai bun film și pentru Cea mai bună regie.
Statuetele au fost primite de producătoarea Ada Solomon. "Îmi doresc ca peste încă zece ani Premiile Gopo să fie găzduite de o sală reală, de premieră de film. Deși mă simt foarte bine pe o scenă de teatru, îmi doresc foarte mult ca filmul să aibă locul lui, în sălile proprii și în săli dedicate și acestui gen de cinema", a spus Ada Solomon, la Gala Gopo, desfășurată la Teatrul Național.
Ea le-a mulțumit celor care se ocupă de film, precum și publicului românesc. "Aș vrea să mulțumesc în mod special tuturor jurnaliștilor, criticilor de film, selecționerilor de festival, de aici și din lumea largă, care scriu despre filmul românesc, care aduc în atenția publicului filmul românesc, publicului care plătește bilet ca să intre la un film românesc", a mai spus Ada Solomon.
Ediţia din acest an a Târgului Internaţional de Carte de la Leipzig, unde vor merge autori români de top şi un grup de jazz, va marca şi semnarea acordului de parteneriat între Ministerul Culturii şi Leipziger Buchmesse Gmbh privind participarea României ca ţară invitată de onoare în anul 2018.
După 18 ani de când România a beneficiat ultima dată de un statut special (1998), semnarea acestui acord semnifică nu doar reluarea şi stabilizarea conexiunilor culturale româno-germane, ci şi dezvoltarea de proiecte şi colaborări pe termen lung în toate domeniile culturale şi academice. Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii, Mihai Ghyka, Secretar de Stat, alături de Oliver Zille, directorul Târgului Internaţional de Carte Leipzig vor semna oficial acordul de parteneriat pe 18 martie.
În acest an, Liliana Corobca, Adina Popescu, Dana Grigorcea, Filip Florian şi Iulian Tănase vor participa într-o serie de 12 lecturi şi evenimente împreună cu autori, editori şi jurnalişti din spaţiul cultural european, avându-i alături pe Georg Aescht, Jan Cornelius şi Ernest Wichner, personalităţi cărora li se datorează în mare măsură prezenţa literaturii române în spaţiul de limbă germană.
Există întotdeauna speranţă. Chiar şi într-o ţară în care realitatea e împovărătoare, iar oamenii găsesc mai uşor motive pentru a se cufunda în ofuri copleşitoare. Nu e simplu să fii optimist în România, însă nici imposibil nu este. Trebuie doar să te încăpăţânezi suficient de tare ca să descoperi experienţele pozitive, lucrurile bune, realităţile fericite. În weekend, noi vă prezentăm cel puţin o ştire pozitivă din România. Ca să înţelegem că realitatea are mereu şi o valenţă de care merită să ne bucurăm. Alte motive de bucurie mai găsiţi aici.
Comentarii articol (0)