Câte firme din România sunt controlate din paradisuri fiscale. Numărul lor a explodat în ultimii ani, anunţă adevarul.ro
Numărul firmelor româneşti controlate de off-shore-uri a explodat în ultimii ani, peste 9.000 de companii din România fiind controlate din paradisuri fiscale. Principalul avantaj al acestui tip de organizare îl reprezintă taxele mici. În plus, numeroase dintre paradisurile fiscale nu au acord de schimb de informaţii cu autorităţile din România: Seychelles, Belize sau Panama.
Un off-shore este o firmă înfiinţată într-o ţară în care proprietarii plătesc fie impozit pe profit mai mic decât în ţară de provenienţă, fie beneficiază de reduceri de taxe dacă reinvestesc acolo profitul obţinut anual. În România, impozitul pe profit este de 16%, iar cel pe dividende de 5%. „Un paradis fiscal este o jurisdicţie care nu acceptă niciun fel de dialog cu alte autorităţi. Aţi spus Panama, aţi spus Seyschelles, Belize sau altfel de zone. Acolo cel mult avem un impozit fix, o sumă pe an pe care firma respectivă o plăteşte şi din acel moment nu mai am nimic de discutat cu autoritatea“, a declarat consultantul financiar Gabriel Sincu.
BCR nu mai acordă credite "Prima Casă", titrează economica.net
BCR, cea mai mare bancă din România, a scos din oferta sa de creditare împrumuturile "Prima Casă", pentru că a epuizat plafonul de garanţii.
BCR acordă acum doar credite ipotecare standard în lei, cu avans de 15% şi dobândă fixă de 4,95% pe an în primii cinci ani, aceasta fiind singura ofertă de credite pentru casă de pe site-ul băncii. Oficialii băncii au confirmat faptul că banca nu mai acordă momentan credite prin programul “Prima Casă”, pentru că plafonul a fost epuizat şi au spus că vor veni cu noi precizări în cursul zilei de azi.
Comentarii articol (0)