A fost un acord la care s-a ajuns cu greu, dar acum începe munca și mai dificilă. În prezent, cel puțin 40 de guverne și 23 de orașe, state sau regiuni din întreaga lume au adoptat mecanisme de stabilire a prețurilor de carbon sau metode de planificare pentru a le pune în aplicare. Aproximativ 1.000 de companii au stabilit deja un preț pe emisiile lor de carbon sau intenționează să facă acest lucru.
Microsoft a fost una dintre primele companii care au stabilit o taxă voluntară pentru carbon în urmă cu 4 ani. Taxa introdusă de către companie a fost recent recunoscută de către UNFCCC la conferința COP21 ca un model inovativ de stabilire a prețului carbonului, demn de a fi aplicat la scară largă.
Carbon Solutions Global a făcut o analiză a modelului implementat de Microsoft, unde totul începe cu înțelegerea amprentei lor de carbon. Ei studiază și urmăresc emisiile generate de toate operațiunile desfășurate în cadrul companiei în mai mult de 100 de țări și realizează o proiecție a emisiilor pentru următorul an. La acestea adaugă costul total al proiectelor de mediu și a investițiilor necesare pentru a ajunge la un rezultat cu zero CO2 emis. Costul integral al acestor inițiative și investiții de mediu, împărțit la emisiile anuale generate de proiectele firmei oferă prețul anual al carbonului.
Utilizând prețul carbonului rezultat în urma acestor calcule, Microsoft taxează unitățile lor de afaceri cu o taxă bazată pe cantitatea proiectată de emisii.
Prin implementarea carbon neutralității ca element obligatoriu în bugetele de funcționare ale tuturor unităților de afaceri, compania stimulează aceste grupuri să găsească alternative care să producă mai puține emisii de carbon sau să investească în inițiative de reducere a carbonului. Rezultatele au fost remarcabile. Doar în primii trei ani, Microsoft a reușit să reducă emisiile la nivel de companie cu echivalentul a nu mai puțin de 7,5 milioane de tone de CO2e prin investiții în creșterea eficienței tehnologiilor utilizate, energie verde și proiecte comunitare de compensare a emisiilor de carbon.
Introducerea acestei taxe de carbon a permis companiei să facă o investiție și să utilizeze energie pentru toate activitățile sale numai din surse 100% regenerabile.
Din analiza Carbon Solutions Global a reieșit că, în plus față de reducerea emisiilor de carbon, aceste investiții au îmbunătățit viața a mai mult de șase milioane de oameni din 22 de țări. Aceste proiecte aduc contribuții sociale semnificative prin sprijinirea dezvoltării durabile, îmbunătățirea agriculturii și educarea copiilor privind protecția mediului.
Potrivit acordului încheiat la Paris în cadrul COP21, începând cu anul 2020, cel puțin 100 de miliarde pe an vor trebui să fie transferate către cele mai sărace țări ale lumii pentru a le ajuta să se adapteze la schimbările climatice și să reducă emisiile de carbon.
Prin introducerea unui model de afaceri precum cel implementat de Microsoft, orice companie se poate implica în astfel de proiecte comunitare, care vor aduce beneficii sociale, dincolo de cele economice și de mediu rezultate în urma inițiativelor de reducere a carbonului.
Articolul poate fi citit integral AICI.
Comentarii articol (0)