Ministrul Finanțelor: NU este necesară eliminarea impozitării în cazul dării în plată, titrează evz.ro
Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a susținut luni că nu este necesară modificarea legii dării în plată, astfel încât să fie eliminată impozitarea transferului de proprietate.
„Avem o lege, darea în plată, dezbătută în Parlament timp de peste un an. Legea a ieșit din Parlament cu aceste prevederi foarte clare. Este o lege stabilită în Parlament și nu vedem de ce să venim acum să o modificăm. În acest moment nu am înțeles rațiunea pentru care darea în plată are loc în condițiile codului fiscal actual”, a spus Dragu.
Pe de altă parte, întrebată dacă MFP a finalizat corespondența cu notarii privind impozitul pentru darea în plată, Anca Dragu a răspuns: „Am avut această comunicare cu notarii, într-adevăr. Se aplică la valoarea soldului creditului, așa cum este înțelegerea conform Codului fiscal”.
Băncile au început procese cu clienţii care au depus cereri de dare în plată, susţine economica.net
Pe rolul instanţelor de judecată a apărut un dosar prin care o bancă contestă în instanţă o acţiune de dare în plată. Mai exact, pe data de 20 mai, la Judecătoria Sectorului 6 a fost întregisrat un dosar în care Unicredit Bank este reclamant, iar o persoană fizică este pârât. Obiectul dosarului: „alte cereri contestaţie dare în plată - Legea 77/2016”.
"Banca poate face contestații în instanță atunci când există pretenții de orice fel care exced cadrul legal. În situaţia la care faceţi referire, au fost formulate contestaţii împotriva acelor notificări care, în opinia UniCredit Bank, nu îndeplinesc condiţiile de admisibilitate prevăzute de lege", se precizează într-un comunicat al băncii.
Darea în plată presupune că debitorul care are probleme la plata creditelor imobiliare mai mici de 250.000 de euro se poate prezenta la bancă şi în schimbul cheilor imobilului îşi poate stinge datoria.
Comentarii articol (0)