Leasingul financiar vs. Leasingul operațional: cum și când este indicat să le folosiți |
Dacă doriți să prezentați un rezultat contabil îmbunătățit
În cazul în care managementul companiei este interesat să prezinte o profitabiliate mărită, este recomandat leasingul financiar.
Cheltuielile cu leasingul financiar reprezintă dobânda plătită către compania de leasing și cheltuiala cu amortizarea bunului respectiv. Cele două cheltuieli nu influențează profitul operațional, EBITDA (indicatorul cel mai folosit la evaluarea unei companii), spre deosebire de cheltuiala cu chiria bunului, înregistrată în cazul leasingului operațional.
Dacă doriți să arătați un grad de îndatorare redus
Dacă societatea dorește să obțină împrumuturi bancare, va dori să prezinte un grad de îndatorare scăzut. Băncile evită să împrumute companiile cu grad de îndatorare ridicat.
În acest caz societatea va opta pentru leasingul operațional, deoarece compania nu contabilizează vreo datorie aferentă leasingului operațional.
Acordați bonusuri oamenilor de vânzări? Ce tehnici contabile puteți folosi pentru a arăta un profit contabil mai bun |
Conform principiului contabilității de angajament , veniturile și cheltuielile care rezultă dintr-o tranzacție trebuie inregistrate simultan în contabilitate.
În cazul în care compania vinde produse/servicii pe baza unor contracte cu o durată mai mare de timp, bonusul acordat oamenilor de vânzări trebuie recunoscut pe perioada contractului.
Deoarece compania va înregistra venituri pe perioada contractului, cheltuielile direct legate de obținerea contractului (bonus etc) trebuie înregistrate pe aceeași perioadă. Astfel în luna în care se plătește bonusul, se va înregistra ca și cheltuială doar o parte din suma plătită.
Baza legală: art 53 OMFP 1802/2014
Aveți oameni de IT care dezvoltă softuri? Ce tehnici contabile puteți folosi pentru a avea o profitabilitate ridicată |
Salariile angajaților din IT care lucrează la producerea unui soft care va fi folosit intern de către companie sau va fi vândut ulterior trebuie înregistrate în valoarea softului.
În acest fel salariile angajaților din departamentul IT nu se vor înregistra pe cheluieli în momentul plății, ci doar din momentul în care softul este folosit de companie sau vândut către un client.
În acelasi fel se procedează și pentru angajații care lucrează pentru construirea unor clădiri care vor fi folosite ca sedii ale companiei sau vor fi vândute către clienți. În cazul clădirilor se vor capitaliza și cheltuielile cu serviciile privind consultanța din partea arhitecților, avocațtilor, contabililor etc.
Baza legală: art 156, art 157, art 226 OMFP 1802/2014