avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Vanzare sub pretul pietei intre persoane juridice ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Vanzare sub pretul pietei intre persoane juridice afiliate

Bua ziua,
acum cateva luni s-a facut vanzarea unui spatiu comercial, la valoarea din contabilitate( care s-a stabilit in urma evaluarii din 31.12.12) plus un procent de 5%, fara a se face o evaluare in vederea vanzarii. Vanzarea s-a facut cu tva. Societatile sunt persoane afiliate lucru de care ne-am dat seama dupa ce s-a efectuat tranzactia. Ca sa evitam o ajustare a impozitului pe profit si al tva-ului din partea statului, cum putem regla acum aceasta situatie fara a anula vanzarea?#-o Multumesc anticipat
Ultima modificare: Vineri, 22 Noiembrie 2013
IVAN ALINA, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters307306 , utilizator 14:54, 9 Decembrie 2013
Buna seara,

In mod normal, evaluarea de la sfarsitul anului ar fi trebuit sa reflecte pretul pietei de la acea data. Ar trebui in primul rand sa verificati unde se situa pretul pietei la data vanzarii, pentru a fi sigura ca pretul de vanzare este mai mic sau mai mare.
Daca evaluarea de la 31.12.2013 a fost corecta, nu cred ca evolutia pretului pentru segmentul respectiv a fost atat de ascendenta incat sa acopere adaosul de 5%, mai ales ca valoarea contabila a imobilului a fost afectata de deprecierea inregistrata in perioada 31.12.2012 pana la data vanzarii.
Practic pretul de vanzare este mult peste valoarea inregistrata in contabilitate la data vanzarii.

Numai bine
multumesc
Ajustarea TVA-ului nu va fi necesara deoarece a avut loc o operatiune taxabila.
Cu cei 5 % se acopera amortizarea?
Vedeti in raportul de evaluare cum s-a exprimat evaluatorul. Cautati ce valoare a stabilit (valoarea justa sau valoarea de piata)?
Care este cea mai buna utilizare?
Valorea justa din evaluarea in scopul inscrierii in situatiile financiare, poate sa nu fie identica cu valoarea de piata. (sunt notiuni diferite in evaluare).

Tranzactiile intre societati afiliate se efectueaza intodeauna la pretul pietei, conform art. 11 alin. (2) din Codul fiscal.
Pentru a verifica daca vanzarea se efectueaza la pretul pietei autoritatile fiscale au dreptul sa solicite intomirea dosarului preturilor de transfer. Procedura intocmirii dosarului preturilor de transfer este adoptata prin OMFP 222/2008, act normativ ce introduce documentatia si modul in care se stabileste pretul de piata pe care il au in vedere autoritatile fiscale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare auto de pe firma suspendata Miorel Cucoanes Miorel Cucoanes Buna ziua! Va rog daca mă puteți ajuta cu un răspuns. Am o firma care este pusă pe pauza, și am o mașină pe firma, cum pot trece mașină de pe firma ... (vezi toată discuția)
Vanzare autoturism amortizat intregral catre angajat MirceaCK MirceaCK Buna ziua. Va rog frumos sa-mi spuneti daca exista vreo reglementare care impiedica un angajator (SRL) sa vanda catre un angajat un autoturism amortizat ... (vezi toată discuția)
Imobil achizitionat pe cabinet de avocatura andrapetrache andrapetrache Buna ziua. Detin un cabinet de avocatura si in 2009 am achizitionat un imobil.intrucat taxele sunt foarte mari,as vrea sa-l vand, cumparator sa fiu eu ca ... (vezi toată discuția)