Convorbirile telefonice dintre un avocat şi clientul său pot fi interceptate, transcrise şi folosite împotriva primului, atunci când discuţiile purtate cu clienţii nasc suspiciuni legate de participarea avocatului însuşi la o infracţiune, a stabilit recent CEDO, prin intermediul unei hotărâri date într-un caz ce vizează Franţa.
Concret, judecătorii europeni au fost sesizaţi de doi avocaţi francezi, care au invocat o încălcare a secretului profesional de către autorităţile din Franţa, cele care s-au folosit, practic, de conversaţiile purtate de cei doi cu clientul lor, preşedintele unui lanţ de magazine suspectat că a importat carne de vită provenită din Regatul Unit în perioada embargoului impus din cauza unei epizotii importante (boala vacii nebune).
Potrivit hotărârii CEDO, judecătorii au arătat că secretul profesional al avocaţilor poate fi eludat, iar interceptările discuţiilor acestora pot fi folosite atunci când conţinutul unei conversaţii surprinse în acest fel este de natură să ducă la prezumpția participării avocatului însuși la fapte care constituie o infracțiune, chiar şi în condiţiile în care aceasta este străină anchetei în curs. De altfel, o asemenea prevedere reprezintă şi excepţia prevăzută în jurisprudenţa franceză atunci când vine vorba de confidenţialitatea conversațiilor telefonice dintre un avocat și clientul său, această abordare fiind practic aprobată şi de judecătorii europeni.
"(...) în mod excepțional, secretul profesional al avocaților, care se bazează pe dreptul la apărare al clientului, nu constituie un obstacol în calea transcrierii unui schimb dintre un avocat și clientul său în cadrul interceptării obișnuite a liniei celui de-al doilea dacă conținutul acestui schimb este de natură să ducă la prezumpția participării avocatului însuși la o infracțiune și în măsura în care această transcriere nu afectează drepturile la apărare ale clientului", scrie în decizia amintită.
Cu alte cuvinte, transcrierea conversaţiilor dintre avocat şi client nu trebuie să afecteze dreptul la apărare al ultimului dintre cei doi, ceea ce înseamnă că declaraţiile transcrise în acest fel nu pot fi utilizate împotriva acestuia în timpul procedurii care îl vizează.
În concluzie, judecătorii CEDO au arătat că instanţele din Franţa nu au încălcat prevederile articolului 8 din Convenţia europeană a drepturilor omului, articol care face referire la respectarea vieţii private şi de familie, inclusiv a corespondenţei.
De altfel, la cel de-al doilea alineat al articolului menţionat este precizat că amestecul autorităţilor publice nu este permis decât atunci când constituie, "într-o societate democratică, o măsură necesară pentru securitatea naţională, siguranţa publică, bunăstarea economică a ţării, apărarea ordinii şi prevenirea faptelor penale, protecţia sănătăţii, a moralei, a drepturilor şi a libertăţilor altora".
Important! Hotărârile CEDO prin care se constată existenţa unor violări ale Convenţiei au caracter obligatoriu pentru statele membre vizate, care trebuie să le pună în aplicare. Totuşi, în cazul celor doi avocaţi francezi nu a fost găsită nicio încălcare a Convenţiei, astfel că nu se impune luarea vreunei măsuri.
Notă: În prezent, pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor se află un Proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, document potrivit căruia, printre altele, avocații nu vor putea fi trași la răspundere pentru susținerile făcute în cadrul consultațiilor acordate clienților lor, dar vor fi primi pedeapsa cu închisoarea dacă vor deconspira secrete operaționale sau comerciale ale acestora. Aveţi detalii suplimentare aici.
Comentarii articol (0)